Logo-Glas

Kako da jedete jeftino, a zdravo?

29. Avgusta 2019.

Današnji način života je brz i stresan zbog čega baš i nemamo vremena za pripremu zdrave hrane svakodnevno. Pritom, opšta je činjenica da je zdrava i organska hrana skuplja od ostale hrane koju imamo u svakom marketu. Upravo zbog toga se povlači pitanje da li je moguće da jedete jeftino, a zdravo u isto vreme?

Svi mi želimo najbolje za sebe i svoje najbliže, ali na žalost nismo svi u mogućnosti da se bavimo poljoprivredom i uzgajamo sami voće i povrće. Zato nam ostaje jedina opcija da je kupujemo. Većina plata nije toliko visoka, zato je ključno naći jefitnije opcije i u isto vreme biti zdrav i sit.

Kako da jedete jeftino, a zdravo?

Hrana koju nam nude supermarketi je uglavnom skupa, pogotovo zdrava hrana. Opšta je činjenica da je hrana u BiH skuplja nego u EU a da su prosečne plate niže nego u zemljama EU. Zato moramo biti kreativni i naći opcije koje više odgovaraju našem budgetu i ujedno da budu zdrave i da ispunjavaju sve dnevne potrebe našeg organizma.

Vaš mesečni, odnosno nedeljni budžet ne mora biti prekoračen da biste se hranili zdravo. Ključ je koristiti lokalnu i sezonsku hranu.

Uštedite novac uz pomoć plana i kreiranja nedeljnog budžeta

Povrće

Prvi  korak ka ozdrvljenju je detoks organizma i korišćenje nekih sredstva koja će očistiti vaše krvne sudove. Sveže povrće, pogotovo zeleno, ne samo da će poboljšati rad tela, već će Vas učiniti lepšim i svežijim. Kupujte povrće kao što je zelena salata, paprika, brokoli, krastavac, luk, itd. Izbegavajte kupovinu zaledjenog jer je skuplje, a pritom manje hranljivo.

Bitno je znati da povrće i voće gubi neke sastojke kada se termički obrade. Tako da, pazite na vreme i način obrade. Izbegavajte prženje na ulju i probajte kuvanje na pari. Tako ćete takodje uštedeti novac.

Voće

U zavisnosti od godišnjeg doba, odredjeno voće se može kupiti po veoma povoljnoj ceni. Da biste bili zdravi i jaki, jedna jabuka dnevno će Vam pomoći. Jabuke su jeftine, na primer, i ima ih preko cele godine, od slatkih do kiselih. Pored jabuka, tu su banane, kajsije, narandže, maline, kupine koje su pune antioksidanata. Za užinu obavezno pojedite neko voce. Napravite salatu ili smuti. Ako imate bebu, koristite domaće kašice umesto kupovnih.

Meso i ostali životinjski proizvodi

Sastavni deo svakog tela su proteini. Ali izbegavajte skupe sireve, kačkavalje, kremaste premaye, preskupo meso, jer niti je zdravo, niti je jeftino. Koristite mladi sir, kupujte jogurt od litar ili više, jer se više isplati nego kupovina u malim čašama. Jaja su takodje jeftina (prosečna cena komada je 10 dinara).

Što se tiče mesa, izbegavajte mesne preradjevine (paštete, salame, viršle) i korsitite samo sveže, provereno meso. U toku nedelje, bilo bi idealno koristiti 2 puta ribu. Ima toliko jeftinijih varijanti kao što je som i sardina. Ne morate kupovati losos i ostale skupe ribe da biste bili zdravi.

Jabuke, lubenica, kajsije, paprike, se mogu naći na lokalnoj pijaci po veoma povoljnoj ceni

Žitarice

Ovas, haljda, proso su idealne žitarice za naš organizam. Kupovni, industrijski hleb zaboravite. Umestiti hleb nije toliko teško, a i dosta je jeftinije (kada kupite namirnice “na veliko”). To je još jedan način da jedete jeftino, a zdravo.

GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA