Logo-Glas

Kako da vam gume duže traju?

12. Septembra 2017.

auto gumeDobre gume znače sigurniju vožnju, bolju upravljivost i manju potrošnju goriva. Zato čuvajte svoje pneumatike i održavajte ih na pravi način kako bi vam što duže trajali.

Prosječan životni vijek guma iznosi 10 godina od trenutka proizvodnje odnosno šest godina rada. Granica od deset godina se itekako može podignuti jer gume mogu imati gotovo neograničeni vijek “stajanja” ukoliko se čuvaju na pravi način u skladištu pod odgovarajućim klimatiskim uslovima.

Ali većina vozača kupuje gume kako bi ih odmah montirala i na njima vozila. Od tog trenutka uglavnom se računa na šest godina mira ali možete i duže biti bezbrižni ukoliko pneumatike održavate na pravi način.

Na trošenje gume dosta utiču jako sunce, visoke temperature i UV zračenje. Gume takođe kraće traju u predjelima gdje vlada promjenljiva klima.

Provjeru stanja guma trebalo bi vršiti na svakih mjesec dana.

Provjerite da li na stranama guma ima sitnih pukotina koje nastaju usljed jakog sunca i vožnje sa nedovoljno napumpanim pneumaticima.

Provjeravajte i dubinu šare i to ne dodirom ili odokativnom metodom već odgovarajućim mjeračima. Za one koji imaju sistem kontrole pritiska u gumama život je malo lakši ali ni tim sistemima ne bi trebalo slijepo vjerovati.

Provjeravajte na svakih mjesec dana pritisak u gumama jer on za mjesec dana padne za oko 0.05 bara a pri svakoj promjeni temperature od 10 stepeni pritisak pada ili raste za isto toliko.

Za one koji se oslanjaju na sisteme za praćenje pritiska u gumama jedno podsjećanje – ovi sistemi se oglašavaju tek kada je guma naduvana 75% manje od potrebnog.

Do tada je njeno trošenje znatno ubrzano, stabilnost na putu je umanjena a da ne pričamo o povećanju u potrošnji.
(IZVOR: Nezavisne/Autonovosti.me)

Čitajte još

Golf ispod čije haube se krije 850 “konja” (VIDEO) // Zaboravite Audi RS3 Sportback, Mercedes-AMG A45 pa čak i BMW M2, svi oni protiv ovog tuniranog Volkswagen Golfa R šeste generacije nemaju...
Saznajte koje sjedište u automobilu je najbezbjednije za djecu, a koje... // Vožnja djeteta u autu podrazumijeva da morate da poštujete određena pravila. Bezbjednost djece, ali i svih ostalih putnika u saobraćaju ...
Mercedes zainteresovan za patent pronalazača iz Kneževa // Pronalazač Zoran Vujinović iz Kneževa potvrdio je kako je Mercedes Benz prepoznao vrijednost njegovog patenta "Teslin trofazni rotacioni ...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA