Logo-Glas

Kako je nastala čuvena pjesma Mali mrav

25. Marta 2018.

873x400Tomislav Čolović nikada nije pripadao vrhu estrade.

U njegovo vrijeme bilo je mnogo boljih pjevača i kvalitetnijih pjesama. Međutim, svojim šaljivim pjesmama je uspio da se izbori za mjesto izuzetno popularnog zabavljača. Pamte se njegovi hitovi “Profesore, danas me ne pitaj” ili “Majka Muju šišala na struju”.

Pjesma “Mali mrav” se našla na Čolovićevom albumu „Odnela si sve“iz 1982. godine. Predrag Negovanović je kompozitor pjesme, dok je Ruždija Krupa autor stihova. Krupa je bio istaknuti pribojski tekstopisac. Autor je antologijskih pjesama „Svi pljevaljski tamburaši,“ „Mostovi na Morači“ili „Ko se jednom napije vode s Baščaršije”, prenosi Express.

Prvobitno je pjesma ponuđena Dobrivoju Topaloviću, ali je on uz grohotan smijeh odbio. Čolović je od početka nailazio na kritike i osporavanja pjesme. Boki Milošević je negodovao zbog spoja mrava, koji je simbol predanosti i marljivog rada, i Ajše koja je puki seks simbol.

Predlagao je da se umjesto mrava u pjesmi nađe bubamara. Kasnije su, moralni čistunci, pjesmu karakterisali kao literarnu pornografiju. Međutim,u odbranu pjesme staje Duško Radović. On je smatrao da je to pjesma s motivom fine erotike i senzualnosti.
Nastanka pjesme, Čolović se prisjetio riječima:

– Ajšu je poznavao tekstopisac Ruždija Krupa. Jednom prilikom sam ga pitao zašto mrav mora da ide niz Ajšine, a ne, recimo, Fatine grudi? Odgovorio mi je da je Ajša u trbušnom plesu simbol kafane i derneka. Mnogo godina kasnije priznao mi je da je poznavao jednu zgodnu Ajšu, trbušnu plesačicu, koja je žarila i palila po kafanama u Priboju na Limu i okolini.

Činjenica ostaje da je pjesma “Mali mrav” jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pjesama, koja, četrdeset godina kasnije nije izgubila na popularnosti.
(IZVOR: Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA