Logo-Glas

KAKO SE REKLAMIRATI NA INTERNETU: Efikasnost nativnog oglašavanja

30. Decembra 2018.

49484229_355230575031116_4731912813151256576_nDoba interneta i naprednih tehnologija u kome živimo dovelo je do unapređenja raznih aspekata naših života. Između ostalog, omogućilo je svim ljudima koji nešto kupuju da to mogu da rade od kuće, u samo nekoliko klikova. To je dobro i za prodavce, jer  svoju robu i usluge mogu da ponude na globalnom tržištu.

Da bi promovisali svoje proizvode i usluge, prodavci se služe različitim obilicima internet oglašavanja. Međutim, često odaberu pogrešnu strategiju i potroše puno novca na reklame, a ne dobiju željene rezultate. To je zato što je internet marketing u stalnom razvoju, pa klasičane vidove online reklama zamjenjuju novi oblici oglašavanja. Trendovi se mijenjaju, a posljednjih godina jedan od najefikasnijih vidova reklamiranja na internetu su nativni oglasi.

Šta su to nativni oglasi?

Nativno oglašavanje je vrstaonline oglašavanja koja se brzo razvija i danas predstavlja jedan od dominantnih vidova digitalnog marketinga. Za razliku od klasičnih oglasa, nativni oglasi nisu izdvojeni, već se svojim oblikom i funkcijom potpuno integrišu u web sajt na kome se pojavljuju i izgledaju kao prirodni dio sadržaja na tom sajtu. Odatle i nose naziv nativni, prirodni, organski oglasi.

49032994_1480138025451316_7822281781377236992_nNativni oglasinisu nametljivi kao displej oglasi i besprekorno se uklapaju u dizajn web stranice. Pošto imaju istu funkciju kao i ostali dijelovi sajta, ovakvi oglasi se često oslanjanju na marketing sadržajem, koji predstavlja još jedan rastući trendu internet oglašavanja. Na taj način, nativno oglašavanje je potpuno orijentisano na kupca , i potpuno je podređeno zahtjevima potencijalnih potrošača. To je i razlog zašto su nativni oglasi mnogo bolje prihvaćeni u odnosu na banere i druge klasične internet oglase, i zašto su jako efikasni za svakog ko želi da nešto reklamira na mreži.

Zbog izuzetne efikasnosti nativnih reklama, sve je veći broj firmi i kompanija zainteresovanih za ovaj vid oglašavanja, pa je na  internetu prisutno sve više mreža za nativno oglašavanje. Svakako, najpoznatija je oglasna mreža Google AdSens, ali su na njoj nativni oglasi samo jedna od opcija. Najpoznatije svetske mreže koje se bave isključivo nativnim oglašavanjem su Taboola i Outbrain, dok je na našem jeziku sve popularnija platform Nativemedia.rs.

Ako i vi poslujete na internetu i želite da poboljšate svoju prodaju, ovo su neki od razloga zašto bi trebali da koristite nativne oglase u svojoj marektinškoj kampanji.

Nativno ogašavanje je budućnost onlajn oglašavanja

Business Insider procjenjuje da će do 2021. godine nativno oglašavanje obuhvatati 74% ukupnih prihoda koji se ostvaruju od svih vrsta oglasa na internetu.

To nedvosmisleno znači da ako želite da ostanete u igri, moraćete da počnete da koristite nativno oglašavanje u vašem poslovanju. Što ranije počenete sa nativnim oglašavanjem, veća je vjerovatnoća da zauzmete poziciju ispred vaše konkurencije.

Nativni oglasi se takođe oslanjaju na rast popularnosti marketinga sadržajem. Za razliku od klasičnih oglasa, oni se savršeno uklapaju u dizajn svakog web sajta i djeluju kao prirodni dio sadržaja.

Zbog ovakvih karakteristika, čak 85% korisnika smatra nativne oglase potpuno korektnim i ne misli da ih nativni oglasi ometaju i otežavaju pregledanje web stranica.

Ovo je drastična promjena u odnosu na stav koji potrošači imaju prema klasičnim oglasima, za koje većina potrošača smatra da su uznemirujući i da kvare korisničko iskustvo, zbog čega sve češće koriste i mogućnost njihove blokade.

Nativni oglasi imaju značajno veći broj klikova

Povećano angažovanje potrošača je ključno za razvijanje vašeg poslovanja, a nativni oglasi predstavljaju najbolji način da privuku te potrošače.
Nativni oglasi vam omogućavajudalekoveću stopu kliktanja (stopu CTR-a) u poređenju sa onim što dobijate od klasičnih oglasa.U nekim slučajevima, nativno oglašavanje može dostići CTR veći od 8%.Ako ovu cifru uporedite sa niskim CTR-om od samo 0,2% koji je uobičajen za klasične oglase, biće vam potpuno jasno zašto nativni oglasi nemaju konkurenciju.

48971446_353567828559879_8181404947846266880_nStatistika kaže da su potrošači u 53% slučajeva više zainteresovani za nativne oglase nego za bilo koju drugu vrstu internet reklama.Nedavnaistraživanja takođe pokazuju da nativni oglasi pomažu da se kod potrošača poveća namera kupovine nekog proizvoda ili usluge za čak 18%.

Osim toga, ako prodajete brendirane proizvode ili usluge, to je razlog više da koristite nativne oglase, jer oni mogu pomoći da za 82% povećate vidljivost vašeg brenda.

Nativni oglasi dobijaju više dijeljenja (šerovanja)i brže se šire na društvenim mrežama

Još jedan važan razlog za rastući trend nativnih oglasa je način na koji se oni koriste na platformama društvenih medija.

S obzirom da su nativni oglasi bolje povezani sa sadržajem web sajta od klasičnih oglasa, potrošači ih smatraju značajnijim i zbog toga ih češće šeruju (dijele) na svojim profilima na društvenim mrežama.Čak 33% kompanija koje se bave online marketingom,ocjenjuju uspjeh svojih nativnih oglasa na osnovu šerovanja na društvenim medijima.Pošto su Facebook, Twitter i drugi društveni mediji u stalnom porastu, logično je i da će značaj nativnog oglašavanja rasti.

Saobraćaj na mobilnim uređajima je sve veći, a nativni oglasi savršeno funkcionišu na pametnim telefonima

Neprestani porast popularnosti i broja korisnika mobilnih uređaja doveo je do toga da se čak 88% prihoda od oglasa na Facebook-u realizuje preko mobilnih telefona.Kako se mobilni saobraćaj sve više razvija i raste, tako se tradicionalni oglasi sve više smatraju napadnim, previše nametljivim i uznemirujućim. Procjene su da će do 2020. godine, većina prihoda od oglasa na Facebook-u biti ostvarena od nativnih oglasa.Ovo je možda i glavni razlog zbog čega treba dati prednost nativnom oglašavanju.

Takođe, imajte na umu da nativni oglasi, prije svega zahvaljujući njihovoj prilagođenosti mobilnim uređajima, nadmašuju displej oglase (banere i slično) u broju klikova.

Kako početi sa nativnim oglašavanjem?

Zaključak je da ako želite da vaše poslovanje ostane konkurentno, definitivno morate da počnete da koristite nativno oglašavanje, koje je sve više prilagođeno klijentima. To će vam pomoći ne samo da povećate prodaju, već i da stvorite jak brend za vaše poslovanje.

Ako ne znate kako da počnete, potražite na internetu platforme za nativno oglašavanje, gdje možete pročitati detaljne informacije i mnoštvo korisnih savjeta u vezi ovog vida oglašavanja.

Dragan Antić/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA