Logo-Glas

Kako su živinari iz Donjeg Žabara dobili dozvolu za Evropu?

10. Oktobra 2017.

meso-izvozOd ulaganja u novu opremu, dokazivanja zdravstvene ispravnosti proizvoda, kontrole inspekcija, do toga da se svakom njihovom jajetu lako i jednostavno može ući u trag u bilo kom marketu. To je, otprlike, put koji je prešla firma Agreks iz Donjeg Žabara kako bi stigla na prag evropskog tržišta.

Jedna je od četiri firme iz BiH koje se nadaju zelenom svjetlu evropskih inspektora za izvoz jaja. Kažu, nije bilo lako ispuniti evropske standarde.

– To su ozbiljne investicije, mi smo gradili sve nove objekte, kupovali novu opremu i ukupne vrijednosti svih tih ulaganja se mjere na nekoliko miliona. Pored toga mi smo uložili ozbiljan ljudski napor svih ovih godina u treniranje svih naših zaposlenih i poštovanju svih pravila, procedura, zakonskih rješenja i ostalog da bi u istinu uvjerili svakoga u opravdanost odluke za kupovnu našeg proizvoda – pojasnio je Predrag Miličić, direktor firme “Agreks” Donji Žabar.

U fokusu evropskih inspektora bio je cjelokupan sistem – od državnih, preko entiteskih institucija, do laboratorija i četiri potencijalna izvoznika.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH poručuju da je put bio dug i da je od deset preporuka iz 2012.godine ispunjeno osam. Zato ima još posla.

– Ostale su dvije preporuke koje se odnose na uslove u objektima i mi te nedostatke već sada možemo početi otklanjati i da imamo riješeno i oklonjene nedostatke kada dobijemo izvještaj – rekao je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo.

Na pitanje šta se konkretno traži u te dvije preporuke Kalaba je odgovorio: “To su preporuke oko nekih pregleda u objektima”.

Uprava srbačke “Perutnine” odlučila je da preskoči ovaj voz za evropsko tržište zbog promjena u vlasničkoj strukturi. Prošli su prvu testnu fazu, a sada se pripremaju za neku sljedeću turu peradara koji će dobiti zeleno svjetlo od Evrope.

– Nama nije još ostalo mnogo, mi bi trebali da riješimo neke procese na kojima insistira Evropska komisija, a to su prevashodno putevi kretanja ambalaže i ostalih pratećih sastojaka produkta.Taj dio priče definitivno poteže za sobom povećanje proizvodnje, što vuče veći broj kooperanata koji su svi u okruženju oko PPS-a, veća potrošnja strateških sirovina – kaže Mladen Andrić, direktor “Perutnine Ptuj” Srbac.

Za najviše 20 dana, četiri proizvođača iz BIH trebalo bi da dobiju definitivnu potvrdu da su dobrodošli na evropskom tržištu. Do tada, kažu nadležni, imamo vremena da i posljednje detalje dovedemo pod konac.
(IZVOR: ATV)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

IMG-6756e06316b2ef8ef3a31965131988ed-V

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA