Logo-Glas

Kako tertirati ujede opasnih insekata?

23. Septembra 2019.

Dolazak leta u naše krajeve je i ove godine bio propraćen velikom količinom padavina čija je vlaga doprinela velikom razmnožavanju različitih vrsta insekata. Poslednjih godina sve je veći broj komaraca sa kojima dezinsekcija u Beogradu i ove godine ima”pune ruke posla”. Neke vrste komaraca mogu biti prenosioci različitih zaraznih bolesti poput groznice Zapadnog Nila koja se prošle godine pojavila u okolini Beograda i Subotice. Ujed zaraženog krpelja može dovesti do Lajmske bolesti, koja, ukoliko se na vreme ne uoči i ne leči, može imati ozbiljne posledice pa je briga roditelja za svoje malce i te kako opravdana.

Boravak u prirodi za svaku osobu je preporučljiv i nužan, pogotovu za mališane kojima bilo kakva aktivnost na svežem vazduhu, u parkićima, na igralištima, šetnja u šumovitim sredinama, može doneti dobro. Međutim, svako dobro ima i svoju lošu stranu, pa u ovom slučaju ono što svakoj osobi, prvenstveno roditeljima i deci, može pokvariti uživanje u prirodi, jesu insekti. Kako decu zaštititi od ujeda insekata i šta raditi posle ujeda istog?

Sve je veća koncetracija insekata u velikim gradovima

Insekata poput neprijatnih smrdibuba, komaraca, muva, krpelja je iz godne u godinu sve više dok je broj njihovih prirodnih neprijatelja u urbanijim sredinama sve manje. Kišovita proleća, topla leta i blage zime doprinele su da suzbijanje insekata bude više nego neophodno. Suzbijanje nekih insekata je vrlo teško poslednjih godina jer njihov broj enormno raste sa promenom klime na našim prostorima. U velikim gradovima poput Novog Sada i Beograda, pojava insekata zaista predstavlja problem, pogotovu u delovima grada gde nema prirodnih staništa predatora insekata, pa su službe za dezinsekciju uvek u pripravnosti.

Kada su u pitanju insekti u prirodi, nije baš moguće u potpunosti primeniti mudrost ”bolje sprečiti nego lečiti”. Kada su u pitanju ubodi i ujedi insekata kod dece, u najvećem broju su u pitanju blaže reakcije, koje prolaze u roku od par sati ili dana, ne ostavljajući posledice tako da nema potrebe za odlazak kod doktora. Međutim, kada su u pitanju posebno osetljiva deca, ubod insekta u nekim slučajevima može izazvati jače alergijske reakcije koje mogu biti opasne po život.

Šta raditi u slučaju uboda komarca

Iako ubod komaraca retko pravi neke ozbljnije probleme, njihova brojnost je ogromna i roditeljima zadaju velike muke pogotovu kada su u pitanju veoma mala deca. Uglavnom je kod dece u pitanju tipična reakcija na ujed komarca koja se izražava u vidu manjeg otoka, crvenila i svraba oko mesta uboda, najčešće neposredno nakon ujeda i koja obično prođe nakon hladnih obloga. Ove godine se broj komaraca drastično povećao, pa je služba za dezinsekciju u Beogradu zabeležila najveći broj izlazaka na teren kada je u pitanju suzbijanje ovih insekata.

Problem nastaje nakon većeg broja uboda i burne reakcije organizma deteta gde treba konsultovati pedijatra oko antibiotske masti. Dete je u stanju da raščeše mesta uboda gde nastale rane mogu biti sklone infekicijama. U slučaju alergijske reakcije dete treba odmah prebaciti u najbližu ambulantu.

Kada su u pitanju ujedi ose, pčele i stršljena

Pčele, ose i stršljeni su nešto opasniji insekti od komaraca iz razloga što imaju otrovnu žaoku. Pčele retko ujedaju, ose sleću na sva mesta gde se jede, posebno na sve što je slatko, dok stršljeni idu na vodene površine.

Iako obično bodu u samoodbrani, ujed ose ili stršljena je veoma bolan, ne ostavljaju žaoku, pa mogu više puta da ubodu, a otrov im je jači od pčelinjeg. Uglavnom otrov ovih insekata nije opasan već je neprijatan i izaziva crvenilo i bolni otok na mestu uboda. Ako je žaoka ostala pod kožom, treba je izvaditi što pre. Najbolja prevencija i ublažavanje simptoma kod dece, jeste držanje hladnih obloga ili kocke leda na mestu uboda, sve dok otok i bol ne počnu da ublažavaju.

Međutim, kod dece koja su osetljivija na ubode ovih insekata mogu se javiti razni osipi u vidu crenih pečata po čitavom telu (koprivnjača), jače oticanje mesta uboda ali i drugih delova tela, a može doći i do otežanog disanja. Obavezno decu sa ovakvim simptomima voditi kod lekara kako bi se izbegle posledice.

Deca koja su alergična na ubode ovih vrsta insekata, roditelji se moraju momentalno obratiti lekaru kako bi se sprečio anafilaktički šok. Simptomi anafilaktičkog šoka se izražavaju preko znojenja, glavobolje, malaksalosti, mučnine, otežanog disanja, pad krvnog pritiska ali i gubitak svesti. Ubodi na vratu, posebno na licu i oko usana su najopasniji.

Opasnost za svakoga a ponajviše za dete može predstavljati nekoliko ili više uboda u vrlo kratkom vremenskom roku ili u nizu. Ovakve vrste uboda mogu dovesti do trovanja gde se oštećuje nervni sistem, koji može ostaviti ozbiljne posledice, a može dovesti čak i do smrti.

Opasni krpelji

Krpelji se ne nalaze samo u visokoj travi. Ove krvopije mogu biti i u obližnjem žbunju ili na drvetu a ljudi i kućni ljubimci su im omiljene poslastice.

Sam ujed krpelja je potpuno neprimetan pa je zbog toga važno da se deca pregledaju nakon svakog boravka u prirodi. Najčešće se kače na najtanjim i najtoplijim delovima kože, uglavnom po delovima koja su leti najviše otkrivena (noge, butine) ali i na delove vrata, iza uha, leđa, a neretko se mogu uvući i u kožu glave, pa je važno redovno proveravati deci i te predele.

Kada se zakači krpelj na detetovu kožu, nikako ga ne treba kidati i čupati pre nego što odete kod lekara jer u suprotnom postoji mogućnost da glava krpelja ostane živa na mestu uboda. Kod dece koja su alergična se mogu javiti glavobolja, mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima i slično gde ovakvi simptomi ukazuju na Lajmsku bolest koja, ako se ne odreaguje na vreme, može dovesti do neizlečivih oboljenja kao što su artritis ili oštećenja nervnog sistema. Obavezno je obraćanje lekaru ako se pojavi neki od navedenih simptoma.

Savet za roditelje i sve one koje vode brigu o deci je da izbegavate jake mirise poput parfema ali i omekšivača, kupke, šampona čije mirisne note podsećaju na mirise cvetnog polena i zasigurno privlače insekte. Deci obucite laganu, svetlu odeću, dugih rukava i nogavica kada boravite u prirodi i time ih zaštitite od krpelja.

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA