Logo-Glas

Kako u Japanu čiste snijeg visok 30 metara

6. Februara 2018.

20180206103456_463682Planina Tatejama visoka je oko 3.000 metara, ali nije popularna samo zbog visine. Tatejama je jedno od najpopularnijih izletišta na svijetu i to samo zbog snijega.

Da, vjerovali ili ne, hiljade ljudi svake godine plaćaju pozamašne svote novca i putuju satima samo kako bi vidjeli snježne tunele Tatejame. Planinski lanac Hida u centralnom Japanu bilježi i do 38 metara snijega godišnje.

Poređenja radi, kod nas snijeg dostiže visinu od najviše tri metra.

Za sve je zaslužan hladni sibirski vazduh koji se preko Kamčatke spušta prema Japanu i usput pokupi ogromne količine vlage okolnih mora. Jednom kad se sretne s japanskim planinskim lancima, dolazi do snijega u gotovo nezamislivim količinama. Popularno odmaralište s izvorima termalne vode, Sukaju Onsen, nalazi se upravo u tim planinama i pravo je čudo da gosti mogu čitave godine posjetiti ovo odmaralište.

– Neko i to mora raditi – rekao je Takuma Igaraši, vozač snježne grtalice za portal “Atlas Obscura” nakon što je prošle godine fotografija očišćenog puta oduševila brojne ljude širom svijeta.

On već dvadeset godina čisti snijeg svake zime, a povremeno mora čitave noći raditi kako bi ceste bile čiste od 6 ujutro kad prvi radnicikreću na posao. Cesta do Sukaju Onsena popularno se zove Snježni kanjon zbog tridesetak metara visokih nanosa snijega kroz koje turisti nesmetano putuju.

Osim ljudi, za čistu cestu najodgovorniji su “duvači” snijega. HTR608, proizvod “Nichija”, ima motor od 608 konjskih snaga i može izbaciti snijeg na 15 metara visine kako bi put bio pročišćen.

Međutim, prije nego HTR608 krene s poslom, moraju i ostali raditi svoj posao. Kada padne po nekoliko metara snijega i kad od autoputa ne ostaje ni trag, onda prvo treba otkriti gdje se nalazi ta saobraćajnica.
Buldožer opremljen GPS-om prvo napravi grubi nacrt puta ispod nekoliko metara snijega, zatim ekipe buldožera krenu s čišćenjem. Tek na kraju, kad ostane oko 3 metra snijega, HTR608 kreće s poslom kako bi napokon omogućio normalan saobraćaj.

(IZVOR: N.N./Expres.hr)

Čitajte još

Sanja Ilić i Balkanika predstavnici Srbije na Evrosongu VIDEO // BEOGRAD - Sanja Ilić i "Balkanika" pobjednici su "Beovizije 2018" i predstavljaće Srbiju u maju u Lisabon na najvećem evropskom muzičkom ...
Francuskinja izložila grudi pred milionima gledalaca (FOTO,VIDEO) // Francuski klizački par Žulian Ciseron i Gabriela Papadakis imali su dobar nastup u kratkom programu u Pjongčangu, ali su na naslovnice st...
Mađioničar “podijelio” svoju ćerku: Svi pokušavaju da otkriju u čemu j... // Nevjerovatan mađioničarski trik, tokom kojeg je otac bukvalno “podijelio” svoju ćerku na dva dijela uz pomoć knjiga za djecu, izazvao je ...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA