Logo-Glas

Kakvo iznenađenje je spremila premijerka Srpske: Budžetlije i medicinari očekuju veće plate

19. Juna 2018.

Medicinski-radnici-sestreSocijalni partneri Vlade RS tvrde da ne znaju koje iznenađenje im sprema premijerka RS Željka Cvijanović, ali vjeruju da će biti povišice.

Niko od predstavnika sindikata za zaposlene koji primaju platu iz budžeta ne može sa sigurnošću da kaže da će plate za mjesec-dva biti povećane, ali kažu da ovih dana i te kako čitaju između redova izjave predsjednika i premijerke.

Tako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da ekonomija Srpske raste drugu godinu zaredom i da treba pokušati obezbijediti povećanje plata za sve radnike u, prije svega, realnom, ali i u javnom sektoru.

– To mora biti realno, a ne spekulativno. Mislim da se stvaraju uslovi za tako nešto – rekao je Dodik, napomenuvši da o tome treba razmisliti kao što je ranije rađeno na planu o povećanju penzija.

Predsjednik Srpske je istakao da republičke vlasti čine sve da se „stvari u Republici pomjere na viši nivo“.

željka-cvijanović-i-milorad-dodik


Premijerka RS Željka Cvijanović najavila je da će Vlada i predsjednik RS u julu „izaći“ sa još jednim paketom mjera koji će biti od velikog značaja za građane RS.

– To će biti jedno iznenađenje koje će sigurno naići da podršku – rekla je Cvijanovićeva.

Ona tvrdi da je Vlada prethodnih godina predano radila, te se izborila sa teškim periodom i da sada mogu da investiraju više od 120 miliona KM u projekte lokalnih zajednica.

Cvijanovićeva je dodala da izvorni prihodi u Srpskoj konstantno rastu, da će ova godina biti likvidna i stabilna, te da joj je cilj stabilna i sve jača Republika.

– Sve funkcioniše bez problema i obaveze izvršavamo redovno. Pripremamo i sveobuhvatnu mjeru u kojoj će se prepoznati mnogi, ali je važnije da će to biti podloga za sljedeću Vladu da nastavi sa narednim koracima – rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da penzioneri i poljoprivrednici znaju šta je prvi korak koji će uraditi sljedeća Vlada.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi da ne zna kakvo to iznenađenje sprema premijerka RS. Navodi da sindikat redovno sa predstavnicima Vlade razgovara oko sprovođenja mjera iz Memoranduma o zajedničkim mjerama između Saveza sindikata RS i Vlade RS koji, između ostalog, ima i dio koji se odnosi na plate.

Njen kolega Dragan Gnajtić, predsjednik Sindikata prosvjete, kaže da očekuje da će konačno biti usklađeni koeficijenti zaposlenih u prosvjeti sa ostalim budžetskim korisnicima.

– Plate u prosvjeti su znatno niže u odnosu na ostale budžetske korisnike – dodaje Gnjatić.

Predstavnici Sidnikata zdravstva i socijalne zaštite već duže vrijeme pregovaraju sa resornim ministrom oko povećanja cijene rada za zaposlene u zdravstvu koja sada iznosi 135 KM.

– Optimista sam u pogledu toga i vjerujem da će uskoro biti poznat rezultat pregovora – kaže predsjednik ovog sindikata Milenko Granulić, koji ne želi da otkrije za koliko traže povećanje.

Prosječne plate u aprilu

Javna uprava i odbrana 1.111 KM
Zdravstvo i socijalna zaštita 1.036 KM
Obrazovanje 836 KM
Prerađivačka industrija 654 KM
Prosječna republička plata 837 KM
(IZVOR: Srpskainfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA