Logo-Glas

Kancerogeni aditivi u pilećoj salami

5. Decembra 2014.

suhomesnati proizvodiU Republici Srpskoj zabranjeni su uvoz i promet svih mesnih prerađevina makedonskog proizvođača “Pekabesko” zbog povećanog sadržaja fosfata za 40 odsto više od dozvoljene granice.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je saopšteno da su izdali ovu zabranu na području RS i da će ona biti na snazi dok ne budu otklonjeni nedostaci u prizvodnji prekomjernim  korišćenjem aditiva, kao i dok ne budu obezbijeđeni svi uslovi za promet potpuno zdravstveno bezbjednih proizvoda  po zdravlje ljudi.

Nedopušteno velika količina aditiva, pogotovo fosfata i natrijevog nitrita, ima dokazan kancerogeni učinak, kažu u Ministarstvu.

– Pod aditivima se podrazumijevaju supstance koje se normalno ne konzumiraju niti su tipičan sastojak namirnice, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju ih namjerno zbog poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava. Dodaju ih namirnicama u tehnološkom postupku proizvodnje, tokom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja – navedeno je u saopštenju.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da su inspektori za hranu tokom kontrola u tri slučaja analizama utvrdili da je nivo fosfata veći od dozvoljenog.

– Kod proizvoda gold pileći file vakuum proizvođača ‘Pekabesko’ iz Makedonije, sadržaj fosfata je bio iznad granica propisanih Pravilnikom o upotrebi prehrambenih aditiva, te je Inspekcija za hranu zabranila uvoz i naložila vraćanje spornih pošiljki pošiljaocu ili njihovo uništavanje – naveli su u Inspektoratu.

Prema navedenom pravilniku dozvoljeni sadržaj fosfata je pet grama po kilogramu, dok je analizama utvrđeno prisustvo od oko sedam grama po kilogramu, što znači da je sadržaj veći oko 40 odsto od dozvoljenog.

– Po prijemu navedene naredbe, Inspekcija za hranu će pojačati kontrole i u potpunosti postupati po mjerama koje budu definisane ovom naredbom. Podsjećamo, da je u 2012. godini utvrđen povećan sadržaj fosfata u prerađevinama od mesa proizvođača ‘Mega Zoran Dooel’ iz Makedonije i tada je donesena ista zabrana – kazali su u Inspektoratu.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH,  kazao je da je za jedanaest mjeseci ove godine u BiH uvezeno 1.397 tona mesa i mesnih prerađevina firme “Pekabasko”, čija je ukupna vrijednost 6,5 miliona KM.

– Uvezeno meso i jestivi mesni klaonični proizvodi, soljeni u salamuri, sušeni ili dimljeni, jestivo brašno i krupica od mesa ili od klaoničnih proizvoda, zatim kobasice i slični proizvodi od mesa, drugih klaoničkih proizvoda ili krvi, prehrambeni proizvodi na osnovi tih proizvoda kao i ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi od mesa, drugih klaoničkih proizvoda ili krvi – precizirao je Kovačević.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH je saopšteno da su od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zatražili podatke u vezi sa spornim mesnim prerađevinama i da će nakon što dobiju te podatke, preduzeti adekvatne mjere.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da je za svaku pohvalu obustava prometa mesnih prerađevina koje nisu ispravne i da tako treba da bude nastavljeno i u narednom periodu.

-Mi posljednjih godina i mjeseci stalno upozoravamo na prekomjeran uvoz sumnjivih i prerađevina i mesa, ali mislim da sada imamo mogućnost da to kontrolišemo jer imamo dobro opremljene laboratorije – istakao je on.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA