Logo-Glas

KINESKI SATELIT JURI KA ZEMLJI: Procjene kažu da bi mogao da pogodi i BiH

31. Marta 2018.

kina-satelit-pad-Zemlja-svemir-Foto-Fraunhofer-FHR-arhivaKineska svemirska stanica “Tiangong-1” vjerovatno će pasti na Zemlju u nedjelju, 1. aprila, kažu stručnjaci.

Procjene su da će “Tiangong-1” udariti negdje između 31. marta i 1. aprila, sa fokusom na 14 sati GMT, a kao mjesto mogućeg pada navode se evropske zemlje i Balkan.

Neprofitna Vazduhoplovna korporacija iz Kalifornije, koja prati pad ovog modula, navodi da ciljani datum dolazi sa greškom od 16 sati, pa je moguće da će letjelica započeti svoje smrtonosno poniranje bilo kad između subote i nedjelje popodne.

Ovu procjenu potvrđuje i Evropska svemirska agencija (ESA), ističe “Spejs”.

Svemirska stanica teška 9,4 tone, koja se pri padu obrće, onemogućava naučnicima i inženjerima da tačno kažu kad će pasti na Zemlju. Naime, upravo je zbog njenog obrtanja teško predvidjeti vrijeme ulaska u atmosferu i njenu putanju.

“Tiangong -1” lansiran je u septembru 2011, da bi pet godina kasnije, u martu 2016, prestao da komunicira sa kontrolnim centrom u Pekingu, od kada se vodi kao svemirski otpad.

Očekuje se da će pasti negdje na geografskoj širini između 42,7 sjeverno i 42,7 južno.
Zanimljivo je da se kao mjesto mogućeg pada navode Francuska, Španija ili Portugal u jednom slučaju, a u drugom zemlje Balkana.

Kako se bliži dan pada, sateliti će moći preciznije da predvide gdje će se to dogoditi.

Zvaničnici su, međutim, objavili da nema razloga za brigu povodom pada “Tiangonga-1”.

– Nema potrebe da se ljudi brinu zbog ponovnog ulaska modula u atmosferu. On neće udariti snažno u Zemlju, kao u naučno-fantastičnim filmovima. Više će izgledati poput meteorske kiše – stoji u saopštenju kineske svemirske agencije CMSEO.

U stvari, šanse da vas pogodi otpad sa “Tiangonga-1” su manje od jedan prema trillion.

Naučnici iz Evropske svemirske agencije (ESA), s druge strane, kažu da će veći dio stanice izgorjeti.

– Najveći dio stanice će izgorjeti zbog veoma visoke temperature koja će nastati pri njenom ulasku u atmosferu velikom brzinom – ističe ESA na svojoj internet stranici.

Vjeruje se da će samo oko 10 odsto kineske stanice preživjeti raspadanje u atmosferi.

Svemirski otpad veoma često pada u atmosferu, ali je poznat samo jedan slučaj da je neko njime pogođen; jedna Amerikanka je prošla bez povreda kada ju je 1997. pogodio dio američke rakete.

Kina, inače, u orbiti Zemlje ima aktivnu stanicu nasljednicu, „Tiangong2“, lansiranu 2016. godine.

(IZVOR: Blic, Space, The Verge)
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA