Logo-Glas

Koje vrste reklamiranja su najučinkovitije?

30. Maja 2019.

Reklame su svuda oko nas. Prisutne su u toj mjeri da često djeluju napadno i dosadno, a za mnoge od njih nismo zainteresovani jer vjerujemo da nam reklamirani proizvod/usluga nije potreban. Međutim, činjenica je da reklame koje najčešće viđamo najbolje i pamtimo, pa slogani, simboli i poruke sa televizora, bilborda i iz gradskog prevoza znamo napamet i prepoznajemo u svakom trenutku.

Savremeni načini oglašavanja su učinili da nas iste te reklame dočekaju čak i na e-mail adresi i društvenim mrežama, pa dolazimo do zaključka da u 21. vijeku definitivno nema dobre zarade bez upadljivih reklama. U tome je njihov značaj, a u narednim redovima donosimo više o najefikasnijim načinima reklamiranja i njihovom uticaju na ciljnu grupu (ali i one koji to nisu).

Promotivni materijal – budite vidljivi na svakom koraku

Suština reklame je u tome da vaš brend bude vidljiv, a jedan od najboljih načina da budete prisutni baš svuda jeste štampanje logotipa na promotivnom materijalu – majicama, upaljačima, olovkama ili rokovnicima.

Materijal za reklamiranje je vrlo pristupačan i rasprostranjen, pa štampanje uglavnom ne košta mnogo, a stvara vrlo moćan efekat. Na ovaj način, predmeti sa istaknutim logotipom vašeg brenda dospijevaju i tamo gdje vi lično niste prisutni, i “rade” posao umjesto vas.

Internet oglašavanje

Kome god želite da se obratite svojom reklamom, možete biti sigurni da je vaša ciljna grupa prisutna na društvenim mrežama. Facebook odavno ima reputaciju mreže koja okuplja baš sve generacije, pa je prisustvo brenda na njoj vrlo poželjno i efikasno. Ljudi će se zainteresovati za ono što nudite ukoliko vas nekoliko puta dnevno vide na news feed-u, dok je mala vjerovatnoća da će veći broj njih posjećivati vaš sajt.

Zaključak je jasan – društvene mreže omogućavaju da budete vidljivi i ljudima koji vas ne traže, a to uvijek znači i veliki broj novih klijenata/kupaca/korisnika vaših usluga. Preduslov za dobro reklamiranje je plaćena Facebook reklama, koja može da vas učini vidljivim apsolutno čitavoj ciljnoj grupi bez obzira na to gdje se njeni pripadnici nalaze.

Još jedan odličan način digitalnog oglašavanje jeste i nativni advertajzing. Više o nativnom oglašavanju pročitajte na ovoj našoj stranici.

Bilbordi, televizijske i radio reklame

Neki bi rekli da su tradicionalni načini oglašavanja prevaziđeni, a da su ih zamijenili moćni savremeni vidovi reklamiranja koji se uglavnom baziraju nainternetu. Iako ima velike istine u ovome, ne bi se moglo reći da su tradicionalni načini reklamiranja samo dio prošlosti, jer radio reklame i dalje slušate svako jutro dok se vozite na posao, a na svakom semaforu uočite barem dva bilborda koja šalju neku pamtljivu poruku.

U uglu radnog stola vam još uvijek stoje flajeri koje vam je neko na ulici dao, a koje ste u stvari namjeravali da bacite jer ih niste ni pročitali. Međutim, ispostavilo se da su oni nekako završili u hrpi papira na vašem stolu, i gledate ih baš svaki put kada skrenete pogled sa ekrana računara.

Ovo samo pokazuje koliko su razni brendovi prisutni u našoj svakodnevici zahvaljujući tradicionalnim vidovima reklamiranja, koji odlično dopunjuju savremene marketiške metode i moderne tehnologije. Prema tome, bilbordi, flajeri i radio reklame su uvijek dobra ideja u kombinaciji sa redovnim prisustvom na internetu i svim raspoloživim onlajn kanalima oglašavanja.

Ulaganje u reklamiranje je uvijek odlična ideja, jer upravo reklame prodaju proizvode i usluge, vodeći nas do krajnjeg cilja poslovanja, a to je zarada. Idealna reklama šalje kratku, jasnu i lako pamtljivu poruku. Ono što je još važnije – prisutna je u svakodnevici u toj mjeri da se komentariše u pauzama na poslu, sa porodicom kod kuće ili na kafi sa prijateljima. Efekti su vidljivi onog trenutka kada pripadniku vaše ciljne grupe zatreba proizvod/usluga koju reklamirate, i bez razmišljanja i gubljenja vremena se odlučuje za kupovinu već dobro poznatog brenda koji viđa na svakom uglu.

Dragan Antić/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA