Logo-Glas

Kornišoni – šansa za nezaposlene stanovnike Petrova

10. Marta 2015.

predavanje o kornišonima u PetrovuPETROVO – Direktor preduzeća “Voćar” iz Zvornika Fahrudin Delibajrić izjavio je večeras u Petrovu da u ovoj opštini postoje odlični uslovi za uzgoj krastavaca kornišona i da očekuje da će se u ovu proizvodnju uključiti znatan broj stanovnika ovog kraja, posebno nezaposlenih.

Delibajrić je potencijalnim kooperantima u proizvodnji kornišona rekao da se sa malih površina, ali velikim radom, mogu ostvariti dobri prinosi i solidna dobit, dodavši da su zasadi krastavaca kornišona male fabrike zdrave hrane na otvorenom koja je izuzetno tražena na stranom tržištu.

Koordinator proizvodnje kornišona u opštini Petrovo Milenko Stjepanović rekao je Srni da je na Ozrenu proizvodnja povrća sve rentabilnija, a da je krastavac, kao nova kultura, šansa za veliki broj nezaposlenih u ovoj nerazvijenoj ozrenskoj opštini.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu, kontrolu hrane i zaštitu životne sredine u opštini Petrovo Nebojša Trifković rekao je da je organizovana proizvodnja krastavaca uspješno započeta prošle godine u Petrovu i da će ova opština proizvođače kornišona dodatno finansijski stimulisati da se bave ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje.

Firma “Voćar” ima više od hiljadu kooperanata, posjeduje vlastite prerađivačke kapacitete, opremu i sertifikate potrebne za tržište EU.

Zajedno sa kooperantima proizvodi krastavce kornišone, maline, jagode, šljive, paprike i drugo, a najveći dio proizvoda plasira na njemačko tržište.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA