Logo-Glas

Likovna izložba povodom 70 godina od proboja logoraša

22. Aprila 2015.

sjećanjeDOBOJ – U Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić” u Doboju danas je organizovana likovna izložba radova školske literarne sekcije u okviru obilježavanja 70 godina od proboja posljednjih jasenovačkih logoraša.

Direktor Škole Milan Gojković istakao je da je riječ o datumu i događaju koji ne smije pasti u zaborav jer mlade generacije imaju pravo i obavezu da znaju šta se događalo u prošlosti, izvlače pouke i grade pravi put u budućnost.

On je Srni rekao da je u nedjelju, 19. aprila, 100 učenika i nastavnika ove škole prisustvovalo pomenu i parastosu u Donjoj Gradini.

Dan sjećanja na žrtve Jasenovca obilježava se povodom oslobađanja ustaškog konclogora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, formiran je avgusta 1941. godine.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da je u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

(IZVOR: SRNA)

 

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA