Logo-Glas

Likovno saborovanje u čast Branislava Baneta Višta

16. Avgusta 2017.

ДОБОЈ, 16. АВГУСТА /СРНА/ - У Добоју је вечерас свечано отворено прво ликовно саборовање у част прослављеног добојског академског сликара Бранислава Банета Вишта, које ће трајати до петка, 18. августа.


DOBOJ – U Doboju je večeras svečano otvoreno prvo likovno saborovanje u čast proslavljenog dobojskog akademskog slikara Branislava Baneta Višta, koje će trajati do petka, 18. avgusta.

– Bane je, prije svega, bio dobar umjetnik i čovjek, a likovno saborovanje je dobar način da se sačuva sjećanje na njegov rad – rekao je novinarima akademski slikar Savo Petković.

Petković je rekao da je Bane bio boem koji je živio na svoj način.

Добој - култура

Direktor Turističke organizacije grada Doboj Vladimir Marković istakao je da će u naredna tri dana ova lokalna zajednica biti u znaku slikarstva i umjetnika iz Doboja i okoline.

– Generalno, umjetnost je nepravedno zanemarena i mi pokušavamao da održimo lijepo sjećanje na proslavljenog akademskog slikara Višta, koji je jedan od najpoznatijih umjetnika na ovim prostorima. Nećemo dozvoliti da njegova djela i sjećanje na njegov lik padnu u zaborav – naglasio je Marković.

On očekuje da ovo likovno saborovanje postane tradicija i da zainteresuje mlađe naraštaje za slikarstvo.

Nakon svečanog otvaranja prikazan je kratki film o životu i djelu Višta.

Gosti manifestacije bili su pjesnik Goran Lazović i glumac LJubivoje Tadić, koji će sutra izvesti predstavu “Čujte Srbi, čuvajte se sebe” po tekstu Arčibalda Rajsa.

Manifestacija će biti završena u petak, 18. avgusta, kada će predstavnici “SroArta” i Akcije “Školama u pohode” inicijatoru likovnog saborovanja Jovici Brkiću uručiti Veliku godišnju nagradu za doprinos u kulturi i očuvanju tradicije.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija grada Doboj i Gradska uprava, uz pomoć restorana “Gracija”, gdje se održava likovno saborovanje.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

Danas obustave saobraćaja u centru Doboja // DOBOJ - U Doboju je danas zbog obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila za saobraćaj zatvorena glavna gradska Ulica Svetog Save i...
Spomen-hram Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju proslavio je krsnu sl... // DOBOJ - Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom hram Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju obilježio je krsnu slavu. Ova crkva ...
U Doboju formiran regionalni odbor Organizacije starješina VRS // DOBOJ - Na Izbornoj skupštini regionalnog odbora Organizacije starješina /OSTA/ Vojske Republike Srpske večeras je u Doboju za prvog pred...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA