Logo-Glas

Ljetne gume pišu 200 kazni dnevno

9. Decembra 2017.

20171209114841_251342BANJALUKA
 – Ljetne gume i krnja auto-oprema izvukle su prošle sedmice desetine hiljada maraka iz džepova nesavjesnih vozača u Srpskoj, jer je policija svakog dana za njih 219 pisala kaznu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS navode da su tokom pojačane kontrole tehničke ispravnosti vozila i upotrebe zimske opreme u prošloj sedmici sankcionisali 1.532 vozača koji nisu imali obaveznu zimsku opremu.

S obzirom na to da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena kazna od 40 maraka za neposjedovanje zimske opreme, to znači da su policajci vozačima uručili kazne u iznosu većem od 60.000 KM.

– Tokom kontrola na vanredni tehnički pregled upućeno je 568 vozila od kojih je oko 70 odsto isključeno iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti – istakli su u MUP-u.

Dodali su da će i u narednom periodu sprovoditi pojačane kontrole i apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da su loša ekonomska situacija, ali i nemar vozača najčešći razlog što vozači u zimskim uslovima voze bez obavezne zimske opreme.

– Ljetne gume na nižim temperaturama ne omogućavaju stabilnost na kolovozu kao zimske. Vozeći sa ljetnim gumama na niskim temperaturama vozači ugrožavaju i sebe i druge učesnike u saobraćaju. U prilog tome govori podatak da su zimi slijetanja s kolovoza dosta česta – rekao je Radović.
Iz Auto-moto saveza RS apeluju na sve vozače da koriste zimsku opremu, koja je obavezna od 15. novembra do 15. aprila.

– Nije samo pitanje da li ima snijega. Kada temperature padnu ispod nule zimska oprema je neprikosnovena – rekao je portparol Auto-moto saveza RS Perica Pećanac.

Putnička i ostala vozila čija masa ne prelazi 3,5 tone i nemaju više od osam sjedišta moraju na sva četiri točka imati zimske gume, čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra. Vozači mogu imati i ljetne gume, ali sa dubinom gazećeg sloja minimum četiri milimetra i lance. Autobusi i vozila čija je masa preko 3,5 tone moraju imati i lance, lopatu i vreću pijeska.

Snijeg

Iz MUP-a su istakli da su vozači dužni da prije uključivanja u saobraćaj sa vozila uklone snijeg, kao i sa kolovoza, na koji su svojim vozilom nanijeli snijeg.

– Za neispunjavanje ove obaveze propisana je kazna od 50 maraka – istakli su u MUP-u.
(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA