Logo-Glas

Lokacija Karabegovac najpogodnija

16. Decembra 2014.

deopnija kod DobojaDOBOJ – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je da se grad Doboj, u saradnji sa drugim opštinama regije, već izjasnio da je lokacija Karabegovac prihvatljivo rješenje za izgradnju regionalne sanitarne deponije.

U Ministarstvu navode da su aktivnosti na formiranju regionalne sanitarne deponije u Doboju počele 2005. godine, osnivanjem Međuopštinskog vijeća zainteresovanih opština ove regije, te da je nakon geoloških istraživanja, koja je finansirala Vlada Češke, zaključeno da je od pet ponuđenih lokacija postojeća deponija Karabegovac najpogodnija.

Ova lokacija izabrana je za detaljnija ispitivanja i izradu studija neophodnih za dobijanje saglasnosti za izgradnju i korišćenje regionalne sanitarne deponije.

Grad Doboj donio je i Odluku o utvrđivanju opšteg interesa za izgradnju regionalne sanitarne deponije Doboj, a u decembru 2013. godine sve opštine regije još jednom su potvrdile opredjeljenje da je to rješenje za dugoročno odlaganje otpada.

Prema procjenama, tokom trajanja vanrednog stanja zbog majskih poplava na deponiji Karabegovac deponovano je oko 120.000 metara kubnih kabastog otpada, nakon čega je grad Doboj posebnim odlukama obezbijedio finansijska sredstva za saniranje i prekrivanje tog dijela deponije.

U Ministarstvu podsjećaju da su, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, lokalne zajednice dužne da u zakonom predviđenom roku, sa jednom ili više lokalnih zajednica, odrede lokaciju za izgradnju i rad postrojenja za tretman otpada na svojoj teritoriji, koji podrazumijeva reciklažu, skladištenje ili deponovanje otpada, kao i da urade projekte rekultivacije i sanacije postojećih deponija.

(IZVOR: SrpskaCafe/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA