Logo-Glas

MARS: Ima vode, ali za “vanzemaljcima” se još traga

28. Septembra 2015.

marsPASADENA – Na Marsu je pronađena voda, ali, za sada, nema potvrde da bi to moglo značiti da na “crvenoj planeti” ima nekih oblika života – navode naučni portali.

Nasina letjelice “MRO” pronašla je definitivnu potvrdu da se na Marsu sezonski pojavljuje tekuća voda.

To otkriće otvara dva ključna pitanja: Odakle voda dolazi i šta to znači za mogućnost postojanja života, kako u davnoj prošlosti, tako i danas.

Najnovije otkriće ne odgovara na ova pitanja, pa je, za sada, izvjesno da su neki od medijskih naslova o tome da je NASA na Marsu “otkrila život” – pretjerani.

Naučnici već dugo vjeruju da na Marsu postoji voda, a razlog tome su eksperimenti “lendera”, koji je na površini te planete, i snimke na kojima se vide strukture nalik na korita potoka i brzake.

mars1Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba /a nestaju tokom hladnijih/ potvrda da tu ima vode.

Voda koju je “MRO” otkrio na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kojem soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili, pak, iz podzemnih “rezervoara” vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti vjerovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je, vremenom, 87 odsto te vode “isparilo” u svemir.

NASA će danas na pres-konferenciji objaviti detalje novog naučnog otkrića.

Istovremeno, stručnjaci predviđaju da je ljudska kolonizacija Marsa – neizbježna.

Čovječanstvo će do tada već definitivno utvrditi da li je na Marsu ikada postojao život i već će početi letovi ljudi ka toj planeti.

Čak i ako se pokaže da na Marsu nema vanzemaljskih oblika života, ljudski život će na njemu u narednim desetljećima započeti novu fazu istraživanja.

Kada nekoga sredinom 21 vijeka budete pitali ima li života na Marsu, odgovor će sigurno biti: “Da”.

Jedino je pitanje hoće li pri tome misliti na Zemljane, Marsovce ili i na jedne i na druge – navode naučni portali.

(IZVOR: SRNA)

 

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA