Logo-Glas

Mašinovođe ŽRS povrijeđene u direktnom sudaru

5. Decembra 2014.

željeznica-nesrećaDOBOJ – Mlađan Bjegojević (54) i Darko Šućur (26), mašinovođe “Željeznica RS”, povrijeđeni su u direktnom sudaru praznog teretnog voza sa 32 vagona i “reme”, mašine za održavanje željezničkih postrojenja, koji se u petak dogodio u Ljeskovim Vodama, kod Doboja.

Povrijeđeni su se nalazili u “remi” koja se kretala iz pravca Ostružnje, dok je teretni voz, u kojem su bile mašinovođe Radenko Marić i Radenko Stakušić, koji nisu povrijeđeni, išao iz pravca Doboja ka Omarskoj.

Nakon provedene dijagnostike i hirurške obrade u prijemnoj ambulanti Službe hirurgije u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka”, Šućur je sa lakšim povredama pušten na kućno liječenje, dok je Bjegojević, koji je zadobio teške tjelesne povrede, hospitalizovan.

– Kod tog lica u pitanju je lom lijeve nadlaktice i to je ono što mi zasad znamo. Ono što je bitno je da je to lice van životne opasnosti, tako da se ne očekuju neke intervencije u narednom kraćem periodu – rekao je hirurg Igor Nović, te dodao da je Šućur zadobio ranu na glavi i distorziju skočnog zgloba.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS, kojeg smo sreli na licu mjesta, kazao je da je razgovarao sa mašinovođama nakon sudara i od njih saznao šta se dogodilo.

– Saznao sam da su oni preduzeli radnju kočenja u skladu sa našim pravilnicima, sa našim uputstvima, i pokušali da izbjegnu taj kontakt. Kad su uočili jedan drugoga uspjeli su da smanje brzinu. Kad je došlo do kontakta po njihovim iskazima brzina je bila između 40 i 50 kilometara na sat – naveo je Cvjetković. Istakao je da mašinovođe rade u otežanim uslovima i njihovi životi su svakodnevno u opasnosti, te dodao da poslodavac treba da vodi računa kod vrednovanja takvih radnih mjesta.

Prema nezvaničnim informacijama, Bjegojević i Šućur su navodno, kad su vidjeli da će doći do direktnog sudara sa teretnim vozom, iskočili iz “reme” i tako zadobili povrede.

Kako se skoro 19 kilometara od dobojske stanice “rema” našla na pruzi u isto vrijeme kad i teretni voz, koji je krenuo na utovar u Omarsku, pokazaće istraga, kažu u “Željeznicama RS”, te navode da će saobraćaj na ovom dijelu pruge biti brzo normalizovan jer će pomoćni voz raščistiti posljedice sudara.

– Ne znamo stvarno kako je došlo do toga, da li je ljudski ili tehnički faktor – ne znamo još. Na pruzi nema štete, jedino je oštećena ‘rema’ i malo lokomotiva – izjavio je Boško Prelić, direktor dobojske Sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost ŽRS.

– Teško je sada utvrditi ko je odgovoran: da li je to stanica Ostružnja, ili neko iz ‘reme’, ili mašinovođa. Sad je još prerano govoriti ko je kriv za takvu nezgodu – smatra Simo Cvjetković.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA