Logo-Glas

MILIČEVIĆ: Ministarstvo lokalne samouprave obmanjuje javnost i pravi se da se referendum u Tesliću nije ni održao!

23. Jula 2019.

TESLIĆ – Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, izjavio je da je potpuni apsurd da Ministarstvo lokalne samouprave obraća se medijima na upit o raspuštanju lokalne skupštine u Tesliću, a da inicijative, urgencije i zahtjeve za ocjenu zakonitosti od strane načelnika jedne lokalne samouprave koje su u skladu sa zakonom potpuno ignoriše mjesecima i na njih ne odgovara.

Miličević dodaje da je to jasna potvrda da se radi o svjesnom kršenju zakona Republike Srpske iz političkih razloga, o svjesnom nanošenju štete lokalnoj samoupravi u Tesliću i građanima opštine Teslić, a uprkos tome što se pokušava ući u začarani krug da ne postoji nikakva odgovornost prema građanima čija je volja testirana skupom procedurom, te počinjena neviđena izborna krađa, neko će morati prije ili kasnije da položi račune.

„Ministarstvo lokalne samouprave obmanjuje javnost sugerišući da načelnik opštine Teslić pokušava da pokrene proceduru koja je u nadležnosti tog ministarstva, što nije istina već je od ministarstva zahtijevano da pokrene tu proceduru što je ostalo bez ikakvog odgovora. Podsjećam da su načelnici opština Rudo i Teslić pokrenuli gotovo istovjetne inicijative za raspuštanje lokalnih skupština prema Ministarstvu lokalne samouprave, koje je usvojilo inicijativu za Rudo, dok se o inicijativi za Teslić nikada nije izjasnilo. Takođe podsjećam da je ministarka lokalne samouprave još 26. decembra 2018. najavila da će se izjašnjavanje NS RS o Rudom desiti početkom proljeća, što se takođe nikada nije desilo. Jasno je da se radi o svjesnoj opstrukciji i kršenju zakona od strane resornog ministarstva i Vlade, koja je 28.03. prihvatila inicijativu“, naglasio je Miličević.

Miličević takođe ukazuje na činjenicu da Ministarstvo lokalne samouprave u svom saopštenju za medije sugeriše da referendum u Tesliću nije bio zakonit, s obzirom da odgovornost prebacuje na Republičku izbornu komisiju koja nije dala ocjenu zakonitosti sprovedenog referenduma, kao i na lokalnu skupštinu koja je i raspisala referendum, a zatim nije usvojila izvještaj o sprovođenju istog čime se pokušava ući u začarani krug prebacivanja i izbjegavanja odgovornosti, tumačeći da ne postoji ni jedan validan dokument da se referendum u Tesliću uopšte održao.

„Ukoliko referendum nije bio zakonit kako se sugeriše, u nadležnosti je resornog ministarstva da i samo zahtjeva pokretanje istrage protiv odgovornih, što nije učinjeno. Dodatni apsurd je da Ministarstvo lokalne samouprave ima na raspolaganju obimnu dokumentaciju i Republičke izborne komisije, Komisije za sprovođenje postupka opoziva i odluke lokalne skupštine, a za neizvršavanje Zakona pravda se propustima ovih institucija, koje su podređene resornom ministarstvu. S obzirom da se u Tesliću desila i velika izborna krađa koja je dobro dokumentovana i o kojoj se vode sudski postupci i istraga, nameće se zaključak da je činjenje i nečinjenje Ministarstva lokalne samouprave i Vlade Republike Srpske samo nastavak te izborne krađe i negiranja volje građana, koje ako ne bude kažnjeno sudskim putem što bi bio poraz i rušenje pravne države Republike Srpske, biće kažnjeno od strane građana na sledećim izborima“, konstatovao je Miličević.

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA