Logo-Glas

Milion maraka za sanaciju korita Bosne i bujičnih potoka

8. Decembra 2014.

sanacija korita bosneDOBOJ – Direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Dragan Anđelić obišao je danas u Doboju radilište na lokalitu “Bare” gdje su ga izvođači radova upoznali o dinamici realizacije projekta “Povećanje propusne moći, normalnog profila rijeke Bosne, na lokaciji Bare – grad Doboj”, vrijednog oko 400.000 KM.

Anđelić je rekao novinarima da je ovo jedan od 30 projekata Štaba za vanredne situacije Republike Srpske koji se, nakon majskih poplava, realizuju od Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice, Prijedora, Gradiške, Banjaluke, Laktaša, Čelinca, Kotor Varoši, Doboja, te preko Semberije do Zvornika.

Pomoćnik direktora za ekonomsko-pravne poslove u “Vodama Srpske” Rada Baričanin rekla je da je ova ustanova na području Doboja zaključila ugovor o realizaciji tri sanaciona projekta u ukupnom iznosu od oko 1.000.000 KM iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.

– Riječ je o produbljivanju proticajnog profila korita rijeke Bosne na lokalitetu ‘Bare’, te regulaciji potoka Liješanj. Čišćenje Lukavičke rijeke je u fazi priprema – navela je Baričanin.

Ratko Močić, vlasnik preduzeća “Trgotrans” iz Doboja koje je izvođač radova, istakao je da je riječ o obimnom poslu koji ujedno predstavlja odbranu i zaštitu korita lijeve strane rijeke Bosne.

On je naveo da je uložen ogroman napor da se rijeka Bosna upusti u postojeći poprečni profil s obzirom da je desna strana korita bila pod šljunkovitim nanosom.

– Trenutno su u toku radovi na preostalom dijelu korita u dužini od 40 metara koji će biti završeni u zavisnosti od vremenskih uslova – rekao je Močić.

On je naveo da je tokom vađenja, prebacivanja i sanacije upotrijebljeno oko 140.000 metara kubnih materijala.

Materijal se odlaže na lijevu strane obale korita što ujedno predstvalja i njenu zaštitu.

Rijeka Bosna je na lokalitetu “Bare”, nizvodno od mosta Bare-Kostajnica, na desnoj obali formirala nanos od šljunka koji je usmjerio njen tok u pravcu lijeve obale, gdje je izazvao eroziju, što je ugrozilo poljoprivredne parcele, te stambene i privredne objekte.

Predloženim tehničkim rješenjem, na potezu dugom 640 metara, pomjeriće se i ispraviti tok rijeke Bosne, čime će se smanjiti negativni uticaj plavljenja na namanju moguću mjeru.

Investitor projekta “Povećanje propusne moći, normalnog profila rijeke Bosne, na lokaciji Bare – grad Doboj” je Javna ustanova “Vode Srpske” Bijeljina. Izvođač radova je firma “Trgotrans” iz Doboja, projektant “Hidro-Simp” iz Bijeljine. Nadzor nad radovima u ime grada Doboja provodi Dragan Pavlić.

(IZVOR: SrpskaCafe/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA