Logo-Glas

Ministarstvo spremno za raspravu o konoplji

16. Januara 2015.

marihuanaMinistarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonskim procedurama, spremno je da otvori stručnu raspravu o primjeni novih supstanci u terapijske svrhe, ali u BiH trenutno ne postoji zakonski osnov da se, konkretno, konoplja /kanabis/ ili preparati konoplje koriste kao lijek u humanoj medicini.

– Upotreba ulja kanabisa u liječenju raznih bolesti, prije svega, malignih oboljenja u domenu je stručnih rasprava koje treba da se vode u okviru nadležnih medicinskih grana, koje kroz svoja strukovna udruženja i stručne grupe imaju obavezu da prate savremena medicinska dostignuća i definišu određene prijedloge i sugestije, te da ih proslijeđuju institucijama na razmatranje s ciljem stvaranja zakonskih preduslova i okvira za njihovu primjenu u praksi – rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U proteklom periodu, kažu u Ministarstvu, provođene su medicinske studije i istraživanja o mnogim supstancama od kojih su neke kasnije upotrebljavane u svakodnevnoj praksi, a neke odbačene kao neprihvatljive.

Iz resornog ministarstva ističu da je proizvodnja, promet i posjedovanje opojnih droga i psihotropnih supstanci, te biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge definisana Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Prema navedenom zakonu, konoplju je dozvoljeno uzgajati samo s ciljem proizvodnje vlakana, sjemena za prehranu životinja, daljeg razmnožavanja i prerade sjemena.

Konoplja, njene smole, ekstrakti i tinkture, u zavisnosti od kontrolnih mjera koje se primjenjuju, svrstani su u popis zabranjenih supstanci i biljaka, u konkretnom slučaju, zabranjenih opojnih droga što znači da je zakonom zabranjen uzgoj, promet, posjedovanje i upotreba ovih supstanci i biljaka kao i njihovih preparata, osim u svrhe medicinskog ili naučnog istraživanja ili u sudskomedicinske, nastavne ili policijske svrhe i to uz dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– U skladu sa tim, trenutno ne postoji zakonski osnov da se konoplja ili preparati konoplje u BiH koriste kao lijek u humanoj medicini – naveli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Regionalna i republičko Udruženje oboljelih od multipla skleroze podnijeli su zahtjev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je ljekovito i koristi se za medicinske potrebe.

Predsjednik republičkog Udruženja Milan Stjepanović rekao je ranije Srni da su članovi Udruženja iz više izvora saznali, a neki oboljeli i lično su se uvjerili, da ulje od kanabisa ublažava bolove, da je ljekovito i da pomaže u liječenju oboljelih od multipla skleroze, te da pomaže u liječenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA