Logo-Glas

MISLILI STE DA ZNATE KAKO SE PRAVILNO KUVA TURSKA KAFA? Ovo su stvari koje ste pogrešno radili!

8. Februara 2019.

kafaIma nešto posebno u turskoj kafi! Danas, kada se u kafićima nalazi sve rjeđe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsjećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno – za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagrijava do tik pred ključanje, pa se sklanja s ringle.

Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

  • Previše miješanja ubija ukus;
  • Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;
  • Miješanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmjeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
  • Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus – bolji!

(ordinacija.hr)
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA