Logo-Glas

MODRIČA: Civilna zaštita spremna za najavljeno nevrijeme

10. Maja 2019.

MODRIČA – U Modriči je danas održan prošireni sastanak rukovodstva Opštine, lokalne civilne zaštite i subjekata koji trebaju i mogu djelovati u vanrednim situacijama. Razgovaralo se o mogućnosti poplava i pripremama da eventualne posljedice budu što manje.

– Sve strukture važne za zaštitu i spašavanje uvedene su u prvi stepen pripravnosti – kazao je Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Modriče.

– Trenutni nivo rijeke Bosne kod Modriče je plus 30, što je daleko ispod kvote redovnih mjera od poplava. Poučeni teškim iskustvima u prošlosti, mi smo danas preventivno djelovali. Pratićemo vodostaj rijeke Bosne i ponašanje planinskih rijeka i potoka, koordinisati aktivnostima među različitim učesnicima, obavještavati javnost o stanju na terenu. U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima Voda Srpske, Republičkim hidrometeorološkim zavodom, te republičke Civilne zaštite – kazao je Terzić.

Preventivno djelovanje

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da je pripremni sastanak imao za cilj da se izvrši što kvalitetnija priprema za moguće poplave.

– Da pripremimo ljude, objasnimo im da je moguće da će doći i veća voda nego što smo mislili. Ne mislim da će nam se ponoviti 2014. godina, daleko od toga, ne ponovilo se, ali moramo biti obazrivi, ne zna se šta nosi dan, a šta noć – rekao je Krekić.

Još danas će predstavnici Civilne zaštite, javnih preduzeća i građani pregledati šahtove u gradu te mostove i propuste po mjesnim zajednicima kako bi se stanje amortiziralo u slučaju eventualnih poplava.

(Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA