Logo-Glas

MODRIČA: Idealni uslovi za uzgoj maline i jagode

7. Februara 2018.

Модрича - Поповић - предавање о узгоMODRIČA
– Na području opštine Modriča postoje idealni uslovi za uzgoj maline i jagode, a radi sigurnog plasmana potrebno je udruživanje uzgajivača, rečeno je danas na predavanju organizovanom za 15 kooperanata Preduzetničko-edukacionog centar “Jabučik”, koji su se krajem prošle godine preko ovog centra uključili u proizvodnju jagodičastog voća.

Na predavanju, održanom u saradnji sa dobojskom Područnom jedinicom Republičke agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, stručni saradnik te agencije Aleksandar Popović podsjetio je da raste potražnja za jagodičastim voćem na tržištu Republike Srpske i BiH, kao i mogućnost izvoza u zemlje EU.

– Površine pod malinom i jagodom na području regije Doboj su male, zbog čega je potrebno udruživanje uzgajivača radi zajedničkog nastupa na tržištu kao i njihova edukacija u proizvodnji, plasmanu i preradi ovog jagodičastog voća – naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, na tom području jagodom je zasađeno oko 20 haktara, dok je ukupna površina pod malinom 50 hektara, od čega je najviše zasađeno u Tesliću – 30 hektara.

Tehnolog u “Jabučiku” Tatjana Stevanović rekla je da je krajem prošle godine UNDP za 16 poljoprivrednih proizvođača sa područja Modriče, posredstvom ovog centra, obezbijedio besplatne sadnice maline za ukupnu površinu od jednog hektara i jagode za pola hektara.
– Većina uzgajivača nema iskustva u proizvodnji, zaštiti i plasmanu – rekla je Stevanovićeva nakon predavanja u prostorijama centra.

Ona je napomenula da će Preduzetničko-edukacioni centar “Jabučik” u svojim pogonima preraditi oko četiri tone voća, a da će pomoći u pronalaženju otkupljivača i prerađivača za sve proizvedene količine ovih, kao i kooperanata sa prostora opštine Vukosavlje.

Prema njenim riječima, centar je sa radom počeo prošle godine i ima ukupno 50 kooperanata.

Slobodan Vuković iz Skugrića kod Modriče dobio je sadnice maline za površinu od 0,2 hektara.

– Voćarima su ovakva predavanja od velike pomoći, prije svega što mogu saznati koliko prihrane treba unijeti i koje preparate bi trebalo da koriste za zaštitu – rekao je Vuković.

On se nada da će uzgojem maline obezbijediti egzistenciju četvoročlanoj porodici u kojoj niko nije zaposlen.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA