Logo-Glas

MODRIČA: Završena Zimska škola za poljoprivrednike

14. Marta 2018.

Модрича - завршена Зимска школа заMODRIČA
– U Tarevcima kod Modriče danas je, pokaznim orezivanjem stabala na plantažama šljive i trešnje, završena Zimska škola za poljoprivrednike.

Školu je organizovala dobojska Područna jedinica Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, u saradnji sa opštinskim Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti.

Stručni saradik Agencije Aleksandar Popović rekao je da su nakon blage zime voćnjaci u dobrom stanju i, ukoliko u narednom periodu ne bude mraza, može se očekivati rekordan rod šljive, trešnje, ali i drugog voća na području Modriče.

– Voćari imaju dovoljno vremena da kvalitetno završe zimsko i proljećno orezivanje, te druge radove u prihrani i zaštiti stabala – naveo je Popović.
On je istakao da je na stručnom savjetovanju, na plantažama Zevdeta Mehića i Sakiba Sarvana, ukazao na najčešće greške koje voćari čine pirlikom orezivanja stabala, kao i na nepravilnu prihranu i upotrebu preparata za zaštitu voća.

Модрича - завршена Зимска школа заSarvan, vlasnik plantaže sa 3.000 stabala trešnje, kaže da su mu savjeti stručnjaka potrebni uprkos dugogodišnjem iskustvu u uzgoju trešnje, jedne, kako je naveo, od najprofitabilnijih voćki na ovom prostoru.

On je podsjetio da je prvi zasad trešnje formirao prije sedam godina, da ovo voće uglavnom plasira na njemačko tržište, te da je u posljednje vrijeme potražnja sve veća i na tržištu BiH.

– Za berbu, koja traje oko 40 dana, angažujem dnevo 40 učenika i studenata iz Tarevaca i sa područja Modriče – dodao je Sarvan.

Mehić Zevdet, koji ima zasađenih 400 stabala šljive – čačanke rodne, čačanke ljepotice i stenlej, rekao je da njegovo iskustvo u uzgoju šljive nije veliko, zbog čega su potrebna česta stručna predavanja uz praktičnu primjenu novih tehnologija u uzgoju voća.

Današnje stručno savjetovanje je šesto u okviru Zimske škole koju od 2010. godine za modričke poljoprivrednike organizuju opština i Agencija.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA