Logo-Glas

MUP RS: Sankcije svima koji nezakonito blokiraju puteve

13. Juna 2018.

policijaBANJALUKA
– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva, jer se time ometa normalno putovanje građana i funkcionisanje službi kao što su hitna pomoć, vatrogasna služba, policija, saopšteno je iz MUP-a.

Iz MUP-a apeluju na građane, koji svakodnevno učestvuju u javnim okupljanjima u znak protesta zbog cijene naftnih derivata, da to rade u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i na mjestima koja su odlukom grada ili opštine određena kao mjesta na kojima je moguće okupljanje građana.

– Ovakav način obustave saobraćaja i blokada puteva je u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom okupljanju u Republike Srpske, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske – ističe se u saopštenju.

Zakonom o javnom okupljanju predviđena je novčana kazna od 500 do 1.500 KM za fizička lica koja sprečavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilima i organizuju javno okupljanje na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na način kojim se ugrožava bezbjednost saobraćaja, dok je za pravne subjekte predviđena kazna od 3.000 do 9.000 KM.

Policijski službenici će u skladu sa zakonskim odredbama i policijskim ovlašćenjima, sankcionisati sva lica koja se ogluše na naređenja policijskih službenika i ne prestanu sa činjenjem prekršaja.

– Zakonom je predviđena i mogućnost lišavanja slobode lica zatečenog u vršenju prekršaja, ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju da će to lice ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušaj prekršaja, kao i mogućnost privremenog oduzimanja vozila koja služe kao sredstva izvršenja prekršaja – navodi se u saopštenju.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u prethodna tri dana sankcionisali 284 lica za prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Iz MUP-a ističu da građani Republike Srpske imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje svog zadovoljstva ili nezadovoljstva na javnom mjestu, ali da prilikom tog okupljanja ne smije doći do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog saobraćaja.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA