Logo-Glas

Doboj dobio mural u čast akademskog slikara

19. Avgusta 2017.

20170818160436_439424DOBOJ
– Četiri godine nakon smrti Branislava Višta, mural ovog akademskog slikara krasi stambeni objekat u Doboju, a time njegovi prijatelji žele da od zaborava sačuvaju njegov lik.

Mural je djelo ruku mladog umjetnika Denija Božića, a na zid zgrade u Vidovdanskoj ulici je dospio na inicijativu Vištovog prijatelja i strastvenog kolekcionara njegovih slika Jovice Brkića.

– Urađena je prije svega podloga, uz dozvolu stanara, naravno. Pripremljena je podloga na zidu zgrade, a zatim je oslikan ovaj veliki mural – kaže Brkić.

On dodaje da je dobojski umjetnik bio zanimljiva ličnost.

– Bane Višt je bio prije svega veoma duhovit čovjek, kao i većina umjetnika. Znali smo se sa njim šaliti, družili smo se. U svojoj privatnoj kolekciji imam dosta njegovih slika, a u znak zahvalnosti za druženje s njim došao sam na ideju da organizujemo i likovno saborovanje u njegovu čast – navodi Brkić.

Na saborovanje su se odazvale Vištove kolege, mahom slikari iz Doboja i okolnih gradova.

– Mi pokušavamo da bar kao Dobojlije i uopšte kao organizacija zadržimo sjećanje na njega, te da ne dozvolimo da njegova djela i lik potonu u zaborav, a pored toga drugi cilj je svakako da probamo animirati neke mlađe naraštaje da se bave tim istim poslom (slikarstvom) i da sutra imamo opet umjetnike sa naših prostora – izjavio je Vladimir Marković, direktor dobojske Turističke organizacije, koja je bila suorganizator saborovanja.

Petar Jelić, umjetnik iz Teslića, nije poznavao Višta, ali to ga nije spriječilo da dođe u Doboj na svojevrsni kongres likovnih stvaralaca u njegovu čast i da pokuša da uradi zanimljivu skulpturu u drvetu.

– Radim s brusilicama, bušilicama, motorkom, koristim sve alate, dlijeta, stare alate. Za sedam do deset dana uradim svaku skulpturu. Kad imam sliku, ja radim po slici. Najteže je kad radim po svom – rekao je Jelić.

Slikar Savo Petković rekao je da je Bane Višt bio prije svega dobar umjetnik, dobar čovjek i boem.
(IZVOR: Nezavisne/S.Čakarević)

Čitajte još

Osnovan Gradski odbor Prve SDS Doboj: Za predsjednika izabran Ratko Tr... // DOBOJ - Zamjenik predsjednika Prve Srpske demokratske stranke /SDS/ Gojko Kličković rekao je danas u Doboju da je osnovni razlog oživlj...
Nekoliko naselja u Doboju i Stanarima sutra bez struje // DOBOJ – Elektro-Doboj obavještava kupce električne energije  sa područja dijela grada Doboja i opštine Stanari da su za sutra, 20. nove...
Povodom pogobije dvojice mladića kod Dervente: U Gračanici Dan žalosti... // Povodom teške saobraćajne nesreće, koja se preksinoć u 21,30 minuta dogodila na magistralnom putu M-17 Doboj-Brod u dobojskom naselju K...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA