Logo-Glas

Mutabdžija na prijemu povodom donacije CIVITASA u Šamcu

6. Novembra 2014.

Goran Mutabdžija u ŠamcuŠAMAC – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović su u šamačkoj Osnovnoj školi “Šamac” prisustvovali prijemu povodom donacije udžbenika za osnovne i srednje škole u Srpskoj koje su pretrpjele štetu u ovogodišnjim poplavama.

Ovu donaciju obezbijedio je Obrazovni centar za demokratiju i lјudska prava CIVITAS, uz podršku američke Ambasade u BiH.

Mutabdžija je napomenuo da CIVITAS godinama uz pomoć američke Ambasade u BiH obezbjeđuje udžbenike i izrazio zahvalnost za ovu donaciju.

On je podsjetio da je CIVITAS prije šest godina predložio izmjenu nastavnog plana, kojom je predviđeno da se u osnovno i srednje obrazovanje uvede nastavni predmet “Osnovi demokratije”.

– Mi podržavamo svaki oblik komunikacije i saradnje koji omogućavaju da obrazovanje u Republici Srpskoj bude u skladu sa evropskim tendencijama, da bi rasteretili učenike suvišnog gradiva – dodao je Mutabdžija.

Navodeći da postoji mnogo otvorenih pitanja i zahtjeva da se uvedu novi nastavni sadržaji, Mutabdžija je ocijenio da se veliki broj nastavnih sadržaja može dodatno tretirati kroz rad odjelјenjske zajednice.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Damjanović rekao je da su inspektori ispred Zavoda redovni učesnici seminara i manifestacija koje organizuje CIVITAS.

– Udžbenici će pomoći učenicima u obuci za građansko obrazovanje i demokratiju. U Zavodu smatramo da u knjizi ima sadržaja koji su preteški za određeni uzrast učenika, ali o nekim novim izmjenama nastavnog plana i programa razmišlјaćemo kasnije – dodao je Damjanović.

Izvršni direktor CIVITASA Sandra Sladaković rekla je da su uz podršku Ambasade SAD u Sarajevu obezbijedili donaciju za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj, te izrazila nadu da će ova donacija doprinijeti bolјem kvalitetu nastave.

CIVITAS je uz podršku američke ambasade u Sarajevo uspio obezbijediti donaciju za Osnovne i Srednje škole u RS udžbenika za građansko obrazovanje u količini od 12.400.

– Obzirom da učenici duži niz godina koriste stare udžbenike, kao i činjenica na nemile događaje u maju poplave koje su ostavili biblioteke školske opustošene smatrali smo da je bitno da učenici novu školsku godinu započnu sa novim udžbenicima. Nadam se da će donacija pomoći bolјem kvalitetu – kaže Sladakovićeva.

Direktor Osnovne škole Šamac Slobodan Čeliković uručio je ministru zahvalnicu, a u školi je od strane nastavnika, učitelјa i učenika pripremlјen bogat kulturno zabavni program za goste.

Obrazovni centar za demokratiju i lјudska prava CIVITAS, uz podršku američke Ambasade u BiH, obezbijedio je 4.500 udžbenika

“Osnovi demokratije” za osnovnu školu, 3.850 udžbenika “Demokratija i lјudska prava” za srednju školu i 4.500 komada didaktičko-metodičkog materijala za nastavnike “Ja građanin” za potrebe škola u Republici Srpskoj.

(IZVOR: Opština Šamac)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA