Logo-Glas

Na kojim destinacijama stanovnici Balkana najčešće ljetuju?

6. Juna 2019.

Za svaku regiju na svijetu mogu se uočiti neke pravilnosti kada se radi o odabiru destinacije za ljetovanje. Uglavnom se te pravilnosti zasnivaju na prostoj fizičkoj bliskosti nekih zemalja, ali i na tome koje turističke destinacije agencije najčešće uključuju u svoju ponudu, kao i na cijeni samih aranžmana.

Ono što je sigurno, svako ko ima mogućnosti, dio ljeta iskoristi uživajući na moru, pa tako i stanovnici Balkana. Građani nekoliko država Balkana imaju svoje izlaze na more, pa tako pripadaju Mediteranskoj obali.

Zbog ovoga stanovnici tih, ali i država u blizini, zaista imaju sreće s obzirom na blizinu tople obale, ali i na divnu mediteransku klimu koja je zastupljena u ovoj regiji. Ako vas zanima na kojim destinacijama Balkanci najčešće ljetuju – u nastavku teksta to ćete i saznati!

Obala Crne Gore – svi Balkanci je bar jednom posjete

Crna Gora je vrlo popularna ljetna destinacija među stanovnicima Balkana, prije svega zato što se na njemu i nalazi – vrlo je blizu svima. Sem toga, Crna Gora, iako mala, ima šarenolika ljetovališta među kojima uvijek svako pronađe baš ono što mu najviše odgovara.

Od rajske Ade Bojane, do znamenitog Kotora – u Crnoj Gori uvijek možete da izaberete destinaciju za letovanje po svom ukusu i željama.

Hrvatska rivijera – živopisna hrvatska obala oduvijek privlači stanovnike Balkana

Hrvatska je takođe bogata raznolikim ljetovalištima, ali i živopisnim ostrvima koja, po mnogim koji su ih posjetili, predstavljaju pravi raj na zemlji. Čista hrvatska obala, uz gostoljubive domaćine i razvijene turističke potencijale, uvijek je privlačila stanovnike Balkana prilikom odlučivanja za destinaciju za ljetovanje, ali i mnoge druge turiste iz svih krajeva svijeta.

Prelijepa Grčka godinama je omiljeni izbor Balkanaca

Grčka je širom svijeta poznata kao kolevka evropske civilizacije čije mediteranske gradove bogatog istorijskog nasljeđa turisti iz cijelog svijeta obožavaju da obilaze. Sem toga, Grčka je i jedna od najpoznatijih ljetnjih destinacija.

Ogromna obala sa bezbroj ljetovališta, više hiljada ostrva, uz vrhunsko ugostiteljstvo i druge turističke potencijale koje su Grci decenijama razvijali da bi dosegli turističku ponudu kakva danas jeste, definitivno preporučuju Grčku kao odličnu destinaciju za ljetovanje.

Turisti sa Balkana obožavaju da ljetuju u Grčkoj zbog svih njenih atributa, ali i zbog njene fizičke blizine. Omiljena ljetovališta Balkanaca u Grčkoj su: Halkidiki, Olimpijska regija, Pefkohori i Tasos. Kada je riječ o mladima sa Balkana, njihove su omiljene destinacije u Grčkoj definitivno Lefkada i Zakintos.

Turska – ljetovanje na prelijepim plažama s orijentalnim šmekom

Turska je takođe popularna ljetnja destinacija među Balkancima. Relativno je blizu, mada se do nje, za razliku od ranije navedenih destinacija, uvijek ide avionom. Povoljni čarter letovi i široka ponuda agencija uvijek se postaraju za to da Balkanci pronađu savršenu destinaciju za ljetovanje u Turskoj po svojim željama.

Tipični orijentalni šmek Turske, zajedno sa njenim divnim plažama i impresivnim morem, kao i odličnom ponudom hotelskog smještaja, ljetovanje u Turskojzaista čine čarobnim. Balkanci se najčešće u Turskoj odlučuju za: Kušadasi, Alanju i Antaliju, a sve češće i za Bodrum.

Hurgada, Egipat – najpopularnija afrička ljetnja destinacija među Balkancima

Dok se sve navedene destinacije nalaze na samom Balkanu, ili barem dijelom (Turska) pripadaju Balkanskom poluostrvu, Egipat je u Africi, ali to ga ne spriječava da bude među najposjećenijim ljetnjim turističkim destinacijama kod turista iz naše regije.

Hurgada je ljetovalište Egipta koje je posebno popularno kod Balkanaca. Luksuzni hoteli sa all inclusive politikom vrlo su povoljni u odnosu na to šta sve nude, a Crveno more, na koje Hurgada izlazi, po mnogima je najljepše na svijetu.

Ljetovanje u Egiptu puno turista će iskoristi i za obilazak čuvenih Velikih piramida, Kaira, kao i ostalih interesantnih i znamenitih destinacija koje ova zemlja nudi.

Ako ste upravo u potrazi za destinacijom za ljetovanje, sigurno ćete među ovima, kao i ostali Balkanci, pronaći onu po svojim željama. Nama je ostalo samo još da vam poželimo srećan put, jer ljeto je sve bliže!

Dragan Antić/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA