Logo-Glas

Na ove dijelove automobila treba češće obratiti pažnju

26. Septembra 2018.

auto motorSvaki vozač, koliko god iskustva u upravljanju vozilom imao, makar jednom se našao u situaciji da mu je automobil stao u toku vožnje i da je potrebno zamijeniti neki dio. Dobro je kada se kvar otkrije na vrijeme, tada je i najlakše riješiti problem, ali to često nije slučaj.

Ljudi uglavnom ne provjeravaju kako funkcioniošu pojedini dijelovi automobila dok automobil ne prestane sa radom, a tada je uglavnom kasno i potrebno je izdvojiti više novca nego inače jer delovi za sve marke automobila nisu dostupni u svakom trenutku kod nas, pa ih je potrebno naručivati i čekati da stignu što može da potraje.

Postoje dijelovi automobila koji se češće kvare od ostalih, a dobra vijest je da većinu tih dijelova možemo i sami da provjerimo bez odlaska u servis i preporuka je da to činimo s vremena na vrijeme kako bismo izbjegli veću štetu.

Koliko često je potrebno mijenjati automobilske gume?

auto gumeGume važe za osnovne dijelove automobila i stalno su u kontaktu sa podlogom i zbog toga zahtjevaju čest servis i provjeru kako ne bi došli u situaciju da zbog nepažnje ostanemo negdje na putu ili još gore – izazovemo saobraćajnu nesreću.

Ako vozimoautomobil sa neispravnim gumama, rizikujemo ne samo svoju, već i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju jer nikada nismo sami na putu. Takođe, gume koje nisu u adekvatnom stanju za vožnju smanjuju efikasnost kočenja i performanse samog vozila.

Potrebno je da makar jednom mjesečno, prije nego što pokrenemo automobil provjerimo vizuelni izgled guma. Da li su izduvane, ima li na njima oštećenja fizičke vrste kao i da li se među šarama mogu pronaći neki dijelovi koji mogu da ih oštete.

Na svakih petnaest dana možete da provjerite pritisak u gumama, a kako biste znali koliko je dovoljno, provjerite u uputstvu proizvođača koje ste sigurno dobili prilikom kupovine automobila ili kada ste kupovali nove gume, ako ste to radili posebno.

Gume ne smiju da budu starije od šest godina, a dubina šare je veoma bitna stavka koja određuje dužinu trajanja korišćenja samih guma. Kod novih guma, dubina šare je oko 7 do 8 milimetara, a sve ispod tri milimetra je potrebno provjeriti i zamijeniti.

O zamjeni guma treba voditi računa i prilikom smjene godišnjih doba, pa je preporučljivo što prije ljetnje gume zamijeniti zimskim kako vas ne bi iznenadilo loše vrijeme na putu i kako biste brže i bezbjednije stigli na odredište.

Kočnice – bezbjednost na prvom mjestu

kočnice autoDijelovi automobila koji su svakodnevno u upotrebi su kočnice, bilo da ih koristimo za usporavanje tokom vožnje ili potpuno zaustavljanje vozila. Njihova konstrukcija je veoma složena, a spadaju u najvažnije dijelove automobila.

Koliko dobro naš automobil koči možemo i sami da provjerimo i nije potrebno da automobil vozimo u servis. Možemo da ih testiramo na otvorenom parkingu i tako ustanovimo da li funkcionišu kako treba ili je potrebno potražiti pomoć mehaničara.
Takođe, na nekoj od uzbrdica je preporučljivo provjeriti rad ručne kočnice koja je veoma važna, ali joj nije posvećeno dovoljno pažnje prilikom provjere ispravnosti automobila. Ona je i jedan od razloga zašto mnogi automobili ne prođu na tehničkom pregledu.

Zašto je važno da provjeravate akumulator?

auto akumulatorOsnovno pravilo jeste da se akumulator provjerava tri do četiri puta godišnje zato što je on jedan od najvažnijih dijelova automobila, a time ćete produžiti njegov vijek trajanja i biti sigurni da ste bezbjedno krenuli na put.

Najveći broj problema nastaje zbog korišćenja akumulatora na način koji nije propisan, pa je važno znati kako ih održavati tokom ljetnjih i zimskih mjeseci i tako izbjeći pražnjenje ili neke probleme.

Ne postoje automobili ni dijelovi automobila koji traju vječno, ali postoje načini na koje se može produžiti njihov vijek trajanja, povećati bezbjednost tokom vožnje i spriječiti eventualni kvarovi.

S vremena na vrijeme potrebno je otići u servis i posjetiti automehaničara koji će profesionalno obaviti provjeru rada vašeg automobila, ali dijelovi automobila koji su gore navedeni nisu komplikovani za održavanje, pa ih možete i samostalno provjeriti zbog predostrožnosti.

Drgan Antić/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA