Logo-Glas

Na Ozrenu obilježen međunarodni Dan nestalih

31. Avgusta 2019.

PETROVO – Služenjem parastosa za sve poginule i nestale vojnike i civile Republike Srpske, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen-krstu, na Ozrenu je obilježen međunarodni Dan nestalih. Istaknuto je da se u Republici Srpskoj još uvijek traga za 1.670 lica, Institut za traženje nestalih BIH ocijenjen je kao veoma neefikasan te najavljeno da će prema Savjetu ministara BiH ići zahtjev da se traženje nestalih vrati na entitetski nivo.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da je BH Institut za traženje nestalih krivac za veoma mali broj identifikovanih Srba.

“Od 1.670 nestalih, 1.024 su civili, 633 su borci Vojske Republike Srpske, a 13 pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova”, rekao je Milunović i istakao da je u proteklih 10 godina, otkad je ustanovljen Institut za nestala lica BiH, učinjeno vrlo malo na njihovom pronalaženju. On je naveo da godišnje u prosjeku bude pronađeno i indentifikovano do 14 lica.

“Nismo zadovoljni takvom dinamikom i apsolutno smo sigurni da je riječ o selektivnom pristupu, kao i da je selektivni pristup kada je riječ o Srbima na svim nivou BiH, i ovdje prije svega mislim na Tužilaštvo BiH”, rekao je Milunović.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić upozorila je da se biološki smanjuje broj onih koji potražuju nestala lica.

“Institut za nestala lica na nivou BiH jeste organizacija protiv srpskih žrtava, tako da su nevladine organizacije koje traže svoje nestale veoma nemoćne da bilo šta učine osim da nose svoj bol”, rekla je Rajilićeva.

Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i civila Srpske, koja je i organizovala današnje obilježavanje Dana nestalih na Ozrenu, naglasio je da je krajnje vrijeme da se riješi problem nerada Instituta za traženje nestalih lica, te da u ovoj organizaciji čekaju formiranje Savjeta ministara i sastanak sa novim predsjedavajućim.

„Ako se ne može napraviti rekonstrukcija i revizija Instituta za traženje nestalih BiH idemo da se izdvoje ponovo, nek rade entitetske komisije i neka rade na nivou entiteta. To će biti naš prijedlog“, rekao je Lazić.

Na spomen-krstu kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast svim srpskim žrtvama.

Slađana Lazarević/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA