Logo-Glas

Načelnik Teslića će tražiti istragu o nesprovođenju inicijative za raspuštanje SO Teslić

22. Jula 2019.

Ni nakon skoro 5 mjeseci od podnošenja inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić od strane načelnika Miličevića, nije došlo do izjašnjavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske o inicijativi niti o statusu inicijative od strane Ministarstva lokalne samouprave.

Načelnik Teslića Milan Miličević do sada je uputio dvije urgencije Ministarstvu lokalne samouprave da se izjasni o statusu inicijative za raspuštanje SO Teslić na koje nije bilo nikakvog odgovora. Ovih dana upućena je i treća urgencija sa upozorenjem da će se zbog nepostupanja po inicijativi koja je podnesena blagovremeno otvoriti pitanje svjesnog nepoštovanja Zakona o lokalnoj samoupravi od strane resornog ministarstva, te tražiti od nadležnih istražnih organa Republike Srpske provođenje istrage, saopšteno je iz Odsjek za odnose sa javnošću i građanska pitanja Opštinske uprave Teslić.

Imajući u vidu da je od resornog ministarstva u prethodnih godinu dana  osim inicijative o raspuštanju lokalne skupštine u Tesliću takođe uzaludno zahtijevano da ocijeni zakonitost više akata koje su donosili odbornici skupštinske većine u Tesliću, može se postaviti i pitanje odgovornosti i saučesništva resornog ministarstva za veliku finansijsku štetu koju trpi opština Teslić velikim brojem nezakonitih odluka, koje su sudskim putem potvrđene kao nezakonite, dodaje se u saopštenju.

S obzirom da je Ministarstvo lokalne samouprave obavezno da sprovodi 
svoj Zakon – ignorisanjem inicijative podnesene blagovremeno u skladu sa 
zakonom krši se svjesno ne samo zakon nego i volja građana jasno i 
ubjedljivo iskazana na referendumu o opozivu načelnika opštine Teslić 
održanom 3. marta. U ovom slučaju ne radi se samo o zaštiti interesa građana opštine Teslić od štetnih i preskupih nezakonitih akata skupštinske većine i opstrukciji razvoja Teslića, već se radi i o principu postojanja pravne države u Republici Srpskoj i jednakosti pred zakonom bez političke i druge diskriminacije, dodaje se u saopštenju.

Ovakvim postupanjem ugrožene su i sve druge opštine i gradovi u 
Republici Srpskoj, kao i njeni građani. Ovakvim činjenjem i nečinjenjem 
Ministarstvo lokalne samouprave, a samim tim i Vlada Republike Srpske 
padaju na ispitu odgovornosti prema građanima, nanose veliku finansijsku 
štetu i ruše Republiku Srpsku kao pravnu državu, ruše njen ugled i 
izazivaju političku i društvenu nestabilnost nesprovodeći selektivno 
sopstvene zakone, navodi se.

(FOTO: Ilustracija)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA