Logo-Glas

Najavljeni protesti zbog zagađenja rijeke Spreče i tužbe protiv firmi koje su krive za to

1. Juna 2018.

20180531162659_481376Sportsko-ribolovni savez Federacije BiH organizovaće mirne proteste ako ne bude preduzeto ništa na zaštiti rijeke Spreče, najavio je predsjednik Upravnog odbora ovog saveza Osman Hodžić.

– Juče smo održali sastanak Inicijativnog odbora za zaštitu rijeke Spreče i odlučili da prvo idemo sa mirnim protestima, a ako se ništa ne preduzme onda ćemo, najvjerovatnije, ići na blokadu firmi “Soda” i “Global ispat koksne industrije” Lukavac koje zagađuju rijeku – rekao je Hodžić.

On je najavio tužbe i pokretanje građanske parnice protiv ove dvije firme.

Hodžić podsjeća da je nakon akcidenta na odlagalištu taloga “Bijelo more” preduzeća “Šišedžam soda Lukavac” riba počela da se vraća u Spreču, a onda je prije dva dana ponovo došlo do ispuštanja otpadnih materija iz “Global ispat koksne industrije”.

-Ništa ne prejudiciramo, ali se oko rijeke Spreče širio nesnosan smrad, a ima i otrovane ribe. Ovo je opasnije od `bijelog mora` i za ovo neko mora da odgovara – kaže Hodžić.

On je podsjetio da je juče održan sastanak sa resornim kantonalnim ministrima i predstavnicima “Global ispat koksne industrije” koji tvrde da je iscurilo oko 30 metara kubnih katranske vode, što nije tačno jer se na snimku vidi da je isteklo više vode.

– Dogovora više nema, pokušavali smo da se dogovorimo da prestanu sa ispuštanjem i onog neophodnog minimuma, ali bezuspješno – rekao je on i dodao da nadležni federalni organi ništa ne preduzimaju, jer “Global ispat koksna industrija” već dvije godine radi bez ekološke dozvole, što je krivično djelo.

On kaže da je jutros oko 7 časova obišao ribolovnu zonu, da se situacija normalizuje, nema više masne mrlje i voda se bistri, ali je njen nivo opao oko 25 centimetara.

– Smanjenje nivoa vode je dokaz naše tvrdnje da te iste firme rade u dogovoru sa firmom “Spreča” koja gazduje branom na akumulaciji jezera Modrac i čim oni ispuste svoj otpad, zamole ove na brani da puste veću količinu vode da bi se otrov razblažio – rekao je Hodžić.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA