Logo-Glas

Najdeblji dječak na svijetu smršao dovoljno da može ići u školu

28. Januara 2018.

5a6c7622-74dc-4282-84e6-50d60a0a0a7e-debeli-djecak-700x402Prije samo dvije godine dječak iz Indonezije Arya Perman bio je nevjerovatno gojazan i imao je 200 kilograma. Njegova prekomjerna težina sprječavala ga je u kretanju, igri te nije mogao ni sjediti bez nečije pomoći.

Nakon što je rođen sa 3,17 kg, Arya je jeo pet puta dnevno, a često bi pojeo koliko i dvije odrasle osobe.

Debljao se nenormalnom brzinom, a njegovi roditelji Rojakah i Ade su pokušali da učine sve kako bi pomogli svom sinu. Čak su ga i odveli kod ljekara u svom selu, ali on nije video ništa alarmantno u čitavoj situaciji.

Dječakova ishrana je uključivala veliki broj ugljikohidrata i masnoća, a roditelji su počeli da se brinu jer su uvidjeli da ga prekomjerna težina sprječava da vodi normalan život.

Majka Rokayah jednom prilikom za medije je izjavila da se osjeća bespomoćno.

– On je konstantno gladan i jede ogromne količine hrane. Također, stalno se žali na otežano disanje, ali sve što radi jeste da jede i spava. Nema veće boli nego kad vidite vlastitog sina da se pati, a s druge strane nijedna majka ne može zabraniti djetetu da jede. Nemamo dovoljno novaca da konsultujemo doktore jer smo većinu potrošili na njegovu ishranu – dodala je dječakova majka.

Nakon što je dječakova priča postala planetarno poznata, stručnjaci su odlučili da mu pomognu. Sada dvije godine kasnije, Arya je u mnogo boljem zdravstvenom stanju jer je svoju težinu uspio smanjiti na 121 kilogram. Sada može normalno hodati, trčati, igrati fudbal, badminton, te ići u školu.
Njegova ishrana sada se sastoji od svježeg voća i povrća, malo riže i dijetalnog mlijeka.

Išao je i na hiruršku operaciju smanjenja želuca, što mu je pomoglo pri gubitku težine, s obzirom na to da je konzumirao manje obroke.

Aryina promjena je usrećila majki Rokayah koja je prezadovoljna što je njen sin ponovo aktivan, prenosi Klix.

– Zaista sam presretna kada vidim da je moj sin sada zdraviji. Ne mogu opisati kako se trenutno osjećam. Lijepo je vidjeti ga kako se igra i ide u školu kao i ostala djeca. Uvijek je bio odličan učenik, međutim, školovanje je morao prekinuti zbog prekomjerne težine koja mu je otežavala kretanje – kazala je Rokayah.
(IZVOR: Vijesti.ba/foto:AFP)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA