Logo-Glas

Najpopularnije lektire koje mogu podstaći dijete da zavoli čitanje

12. Novembra 2017.

23476287_1721838527848270_1266229263_nIako mnoga istraživanja govore o tome da djeca ne vole da čitaju lektiru, ipak postoje i djeca koji uživaju u čitanju knjiga. Podsticanje djeteta na čitanje knjiga ne može da dođe na silu, a isto tako neće svako dijete biti jednako zainteresovano za čitanje lektira. Da bi djete postalo aktivni čitaoc knjiga i da bi zavoljelo čitanje, potrebno je mnogo više od jedne slikovnice. Naime, ako roditelji nisu ti koji vole da čitaju, velika je vjerovatnoća da ni dijete neće uživati u čitanju knjiga.

Djeca koja uživaju u čitanju lektira stekla su tu naviku od svojih roditelja koje su odmalena gledali sa knjigom u ruci. Ti isti roditelji vjerovatno su djeci puno čitali bajke i priče i slušali njihove želje, odnosno šta njihova djeca vole da čitaju i da im se čita. Djecu odmalena treba slušati jer,  iako su mala, oni već tada imaju izražen svoj ukus.

Nije svako djete isto. Neki će voljeti da čitaju knjige u kojima su glavna tematika životinje, drugi će voljeti bajke, dok će neki više birati avanturističke romane. Važno je da se djetetu od najranijeg doba ponude najpopularnije knjige, a kako odrasta ono će samo nastaviti da izoštrava svoj knjiški ukus.

Kada dijete krene u školu susreće se sa školskom lektirom. Iako je mnogima ona odbojna, uvijek postoje knjige koje će zainteresovati djecu. U nižim razredima osnovne škole popularne su knjige pisaca Braće Grimm, Hansa Kristijana Andersena, Šarla Peroa i drugih s čijim su se bajkama i pričama djeca već susrela ako su im roditelji čitali priče. Tako su neke od najpopularnijih priča Ivica i Marica, Crvenkapa, Mačak u čizmama, Lepotica i zver, Zlatokosa, Palčić i druge.

U toj dobi, djeca još uvijek traže pomoć svojih roditelja koji im nerijetko pomažu kod čitanja i pisanja lektira. To je isto jedan od načina kako djecu zainteresovati za lektire. Važno je da roditelj bude tu ako dijete zapne sa nekom malo težom lektirom, da djetetu objasni i uvede ga u to što je pisac hteo da kaže. Dijete će tako na lak način shvatiti koliko je zapravo uzbudljivo čitati i sa razumijevanjem otkriti poruku i temu djela.

Koje su to knjige koje djeca najviše vole

A kako djeca odrastaju, tako sve više uživaju u čitanju dječjih avanturističkih romana. Hit knjiga među djecom je svakako Tom Sojer, pisca Marka Tvena čije zanimljive zgode djeca upijaju u jednom dahu. Tom je nestašni dječak čiji je život prepun zgoda. To je lik s kojim  djeca vrlo lako mogu da se poistovete.

Isto tako, jedna od najpopularnijih romana je i Robinzon Kruso. Radi se o izmišljenoj autobiografiji brodolomca Robinzona koji je 28 godina proveo na tropskom ostrvu i doživeo mnoge avanture. Mnogi vjeruju da je pisac Daniel Defo, čija je knjiga postala popularna odmah nakon objavljivanja 1719. godine, zapravo bio insiprisan istinitim događajima.

knjigeOsim avanturističkih romana, kao najpopularnije lektire još se ističu i Hajduci te Orlovi rano lete, Romeo i Julija, Mali princ, Pop Ćira i pop Spira, Sumnjivo lice, Doživljaji Nikoletine Bursaća i Vreme smrti. Važno je da se napomene da su popularne i epske i lirske pesme. Među poznatim autorima čija djela spadaju u neka od najpopularnijih valja spomenuti i Ivu Andrića, Vilijama Šekspira i Jovana Dučića.

Šta ako dete ne razumije lektiru?

Neke od popularnih djela i lektira djeci nisu toliko razumljiva, a često ni njihovim roditeljima od kojih traže pomoć. Da bi djeci olakšali razumijevanje, čitanje i pisanje lektira, postoje internet stranice koje nude pomoć kod analiziranja književnog djela. Sve je zamišljeno tako da dijete pročita lektiru, a onda na internetu pronađe objašnjenje za djelove koji mu nisu jasni. Tako će mališan lakše doći do poruke i teme djela, i malo bolje proučiti jezik i stil pisanja pisca čije je djelo čitao. Svakako valja istaći da se na spomenutim stranicama mogu pronaći kratak sadržaj i književni pojmovi koji dijete lako mogu da podsete na sve što se dešavalo u knjizi. Analiza likova pomoći će djetetu ukoliko ima nejasnoća s razumijevanjem pojedinih likova.

Lektire su u prvom redu zamišljene kao knjige koje će stimulisati djecu da čitaju i kada odrastu i kada im obaveze ne nameću čitanje već žele da čitaju zato što to zaista vole. Upravo zato važne su najpopularnije lektire kojima djeca grade svoj ukus, upoznaju se s djelima i nastavljaju čitati i daleko izvan škole. Lektira je zamišljena da bi zaintrigirala djete da i kada završi obrazovanje ode u biblioteku ili knjižaru i nabavi knjigu, da čita knjige iz užitka, a ne zato što mora.

Dragan Antić/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA