Logo-Glas

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Muškarci, nemojte nositi uske gaće

12. Avgusta 2018.

gaćeMuškarcima koji žele postati očevi na staromodan način preporučuje se nošenje što komotnijeg donjeg rublja, poput bokserica jer preuske gaće “ubijaju” spermije, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika objavljeni u časopisu ”Human Reproduction”.

U poređenju s muškarcima koji nose uske slip gaće, oni koji preferiraju bokserice imaju puno veći broj i koncentraciju spermija, a i njihova pokretljivost je puno bolja.

Tim naučnika koji je vodila Lidia Mingues-Alarkon (Lidia Minguez-Alarcon) s harvardske T.H. Čan škole za javno zdravstvo u Bostonu proveo je istraživanje na spermijima 656 muškaraca normalne tjelesne težine u dobi između 18 i 56 godina, čije su se partnerice ondje liječile od neplodnosti.

Ustanovili su da je kod muškaraca koji su nosili bokserice koncentracija spermija bila za 25 posto veća od one u grupi ispitanika koji su nosili slip gaće. Razlog tomu je, smatraju naučnici niža temperatura oko testisa, a otprije je poznato da uspješna proizvodnja spermija zahtijeva temperaturu koja je oko četiri Celzijeva stepena niža od prosječne tjelesne temperature.

Pojednostavljeno, slip gaće drže testise “stisnutima” i preblizu tijelu, što uzrokuje smanjenje broja spermija. Pri tome se testisi više zagrijavaju, a to nepovoljno utječe na razvoj zdravih spermija i na njihovu koncentraciju.
To je potvrdio i profesor emeritus Ričard Šarp (Richard Sharpe) s edinburškog univerziteta koji se bavi naučnim istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. Šarp nije bio uključen u američku studiju.

S njim se slaže i profesor endokriologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ešli Grosmen (Ashely Grossman), te dodaje da su rezultati studije dovoljno značajni za tako malu životnu promjenu.

Istovremeno, naučnici iz drugih krajeva svijeta ukazuju na niz praznina u istraživanju koje ostavljaju mjesta sumnjama te ističu potrebu za dodatnim istraživanjima. Naime, dok su sudionici istraživanja u bolničkim ustanovama dali na analizu uzorke spermija i krvi, odgovori na pitanje o donjem rublju bili su osobni i stoga vjerojatno nepouzdani.

Skrenuli su pažnju i na to da se nije radilo o kliničkom istraživanju, zlatnome standardu u svim vrstama zdravstvenih istraživanja, već o statistički značajnim korelacijama, koje mogu upućivati samo na moguće uzroke.

– Neplodnost bez sumnje nije samo ženski problem. Reprodukcija je timski rad. Ipak, mislim da ćemo još malo proučavati muški doprinos kada je plodnost posrijedi – kazao je autor studije dr. Horhe Čavero (Jorge Chaverro).
(IZVOR: Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

tumblr_pktc98fS0G1w4u39jo2_1280

VIJESTI

MIX ZONA