Logo-Glas

Ne znate koliko su vam istrošene gume? Ovo su načini da provjerite

15. Januara 2018.

gumeGazeći sloj jedini je dio gume koji osigurava prianjanje na tlo pa je visina profila gazećeg sloja ključna za sigurnost vožnje.

Dubina profila gazećeg sloja utiče na ispravnost i stanje gume. Vožnja s istrošenom gumom povećava opasnost od puknuća gume, akvaplaninga i smanjuje sposobnost vožnje u zimskim uslovima. Mala visina profila gazećeg sloja zimi značajno smanjuje nivo prijanjanja na tlo i mogućnost kontrole nad vozilom.

Vozači koji voze s pneumaticima čija je visina profila gazećeg sloja manja od zakonski dopuštene granice riskiraju kaznu.

Pristupite gazećem sloju gume

Prva faza provjere visine profila gazećeg sloja sastoji se od toga da iz pravog ugla sagledate prednje pneumatike.

– Parkirajte vozilo na vodoravnu i ravnu površinu.

– Zategnite ručnu kočnicu.

– Zakrenite kolo upravljača za 45°, udesno ili ulijevo, kako biste mogli jasno vidjeti prednje pneumatike prije samog početka pregledavanja dotičnog pneumatika. To je malo teže za zadnje pneumatike, ali to vas ne sprečava da vizualno pregledate pneumatike.

Provjerite profil gazećeg sloja gume

Ne oslanjajte se na svoje procjene: nabavite za upotrebu lak mjerač dubine profila kako bi mogli nadzirati vaše pneumatike. Mjerenje dubine profila s ovim jednostavnim uređajem nije teško i zahtijeva samo nekoliko minuta vašeg vremena.

Zakonski propisani minimum dubine profila u Evropi je 1,6 mm po cijelom obodu.
Provjerite dubinu glavnih utora profila na nekoliko mjesta po obodu pneumatika, upotrebom mjerača koji je preporučio proizvođač. Pneumatici također imaju indikatore trošenja profila koji su utisnuti u bazu glavnih utora. Kada se površina profila potroši do nivoa ovih indikatora, pneumatik je na zakonskoj granici uporabe i treba ga zamijeniti.

Bez obzira kako provjeravali dubinu profila pneumatika, ako se približavaju zakonski propisanoj vrijednosti ili ako imate bilo kakvih sumnji, neka ih provjeri stručnjak za pneumatike.

Svi pneumatici ne nude jednake performanse kada su novi, a ova razlika u performansama se povećava kada se troše. Tehnološki napredne tehnologije koje su razvili Michelinovi istraživački i razvojni timovi, omogućuju nam da ponudimo nivo performansi i držanja koja je blizu novim pneumaticima, tokom cijelog radnog vijeka pneumatika sve do zakonski propisane granice istrošenosti.

Zbog ovog nivoa performansi, prerana zamjena pneumatika neće garantovati povećanje sigurnosti i performansi, te takođe treba uzeti očiti finansijski trošak ali i ekološki trošak.
(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Kako se pravilno šaltaju brzine // Tehnika promjene stepena prenosa, iako se čini trivijalna, zahtijeva određenu vještinu. Izmjena brzina se koristi u dva slučaja – priliko...
Kadett GSI se poigrao sa Ferrarijem 458 (VIDEO) // Mnogi čitaoci će se rado prisjetiti mladosti kada je na našim prostorima Opel Kadett GSi bio jedan od najpoželjnijih sportskih modela. V...
Tri “najveća neprijatelja” automobilske gume // Postoje tri glavna neprijatelja pneumatika odnosno automobilske gume. To su fizički, spoljni i ljudski faktor, koji je ujedno i najčešći...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA