Logo-Glas

Nema udžbenika za učenike sa posebnim potrebama

3. Decembra 2014.

udžbenici knjige knjižaraDOBOJ – Na području Doboja nastava za djecu sa posebnim potrebama organizovana je samo u Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić”, od čega 19 učenika u tri odjeljenja gradivo pohađa po posebnom planu i programu, dok 40 po prilagođenom, rekla je predsjednik Udruženja za djecu sa posebnim potrebama Doboj Sanja Živković.

– Za učenike koji nastavu pohađaju po posebnom planu i programu nema odgovarajućih udžbenika, a gradivo se u jednoj mjeri savladava iz udžbenika namijenjenih redovnoj nastavi ili se adekvatni sadržaji preuzimaju sa interneta – rekla je za Srnu Živkovićeva povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Ona je ukazala da je svaki invaliditet bez obzira na pojavni oblik težak kako za osobu tako i za porodicu koja trpi psihičke, fizičke i finansijske napore da bi se takvim osobama razvile određene mogućnosti i sposobnosti. 

– Školovanje populacije sa određenim mentalnim deficitima je izuzetno teško. U srednjim školama ono nije do kraja definisano, te je potrebno vratiti pomoćna zanimanja koja bi omogućila veće uključivanje ove populacije – istakla je Živkovićeva.

Pošto nema organizovanog prevoza takve djece do škole, veliki broj ostaje kod kuće, jer roditelji najčešće nisu u mogućnosti da finansiraju ili vrše prevoz.

Škole na području grada imaju dobru pristupnost u savlađivanju arhitektonskih barijera za djecu sa invaliditetom kada je riječ o prizemlju dok su viši spratovi i dalje nedostupni.

– U samom gradu dosta je učinjeno u savladavanju arhitektonskih barijera, mada su ponekad rješenja neodgovarajuća za lica sa invaliditetom – upozorila je Živkovićeva.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA