Logo-Glas

Nesvakidašnja putovanja za koja se odlučuje sve više domaćih putnika

30. Decembra 2018.

49479588_237253240335917_171556885181235200_nKako odabrati pravu destinaciju za odmor iz snova? Bez sumnje, ovo je pitanje koje se svakome vrzma po glavi kada dođe vrijeme za putovanje, bilo da je u pitanju ljetovanje ili zimovanje. Na pravi izbor destinacije može uticati veliki broj faktora, ali prije svega važno je da birate lokacije koje ćete obići na osnovu onoga šta najviše želite da posjetite i gdje nikada ranije niste bili.

Tom logikom se vodi, čini se, sve veći broj domaćih putnika, koji nerijetko za svoj odmor biraju neke nesvakidašnje destinacije, koje nisu često na listi onih najpopularnijih za odmor. Postoji veliki broj svjetskih lokacija koje su u usponu kada je u pitanju turizam, a u nastavku vam predstavljamo neke od najinteresantnijih i najneobičnijih lokacija za odmor.

Obilazak sjevera Evrope brodom – doživljaj za pamćenje

Kada se spomene krstarenje svima je prva asocijacija luksuzni brod koji plovi duž tople mediteranske obale ili prekookeanski kruzer koji obilazi Bahame, Karibe i ostale egzotične destinacije koje su stecište za brojne turiste i ljubitelje ovakvog vida putovanja. Ipak, dozvolite da vas demantujemo i pokažemo da krstarenje može biti i sasvim drugačije.

brod kruzerU posljednje vrijeme sve popularnija su krstarenja sjevernim morima i obilazak Skandinavije i gradova na sjeveru Evrope. Ovo je savršena prilika da se upoznate sa izrazito bogatom kulturom mnogih evropskih gradova, a sve o jednom trošku. Krstarenje Baltičkim i Sjevernim morem pružiće vam mogućnost da uživate u čarima Kopenhagena, Stokholma, Helsinkija, Talina, Sankt Peterburga, Kila, Olesunda, Stavangera, Honingsvoga

Ono što je značajna pogodonost jeste to što su neki od pomenutih gradova među najskupljim za život u Evropi i odsjedanje u njima može vas itekako mnogo koštati, a ovako imate priliku da boravite u svom apartmanu na brodu.

Pored finansijskih pogodnsti, krstarenje sjevernim morima nudi i pogled na veličanstvenu prirodu i ljepote koje krase ove predjele. Ono što će vas sigurno očarati jesu fjordovi, arhipelazi, kao i susretanje sa brojnim životinjskim vrstama koje nemate priliku da vidite u svom prirodnom okruženju u drugim dijelovima Evrope – sive foke ili srebrnaste galebove, na primjer.

Kruzeri nude sve što vam može biti potrebno na jednom takvom putovanju: full board uslugu, kabine po sopstvenoj želji, veličini ili luksuzu, kvalitetni restorani, barovi i druge vrste zabave. A pored svega toga, posjetićete mnoge istorijski i kulturološki značajne lokacije – mjesta na kojima su nastali i harali Vikinzi, kao i ostatke drevnih carevina.

 Zanzibar – novo omiljeno ljetovalište brojnih turista

Zanzibar je polu-autonomna oblast i ostrvo u Indijskom okeanu koje se nalazi uz istočnu obalu Afrike, a sastavni je dio Tanzanije. Zanzibar je u svijetu poznat po nevjerovatno dugim plažama sa bijelim pijeskom i začinima, pa ga iz tog razloga i zovu “Ostrvo začina”. Na ovo tropsko ostrvo kroz istorju uticaj su imale persijska, arapska, portugalska i britanska kultura.

Ovo mjesto je bilo tranzitna zona za trgovce koji su putovali na relaciji Evropa – Indija, i iz tog razloga i ovim ostrvom preovladavaju mirisi vanile, cimeta, kakaa i ostalih tropskih začina i biljaka. Na ovom mjestu posjetioci mogu uživati u toploj okeanskoj vodi, zvucima talasa, prašnjavo bijelom pijesku, a oni koji vole dobar zalogaj mogu da uživaju u ukusima ribljih specijaliteta i morskih plodova.
Zanzibar nudi dosta mogućnosti za sve posjetioce i u svakome će probuditi avanturistički duh i želju da vidi što više. Ovdje možete sresti crvene Colobus majmune, vesele životinje koje žive samo na Zanzibaru. Šetajući kroz džunglu možete uživati u različitom biodiverzitetu biljnog i životinjskog svijeta. Još jedna od ljepota na ovom ostrvu koju možete pronaći jeste šuma mangrova, jedinstveni oblik vegetacije, koja je zaslužna za postojanje ostrva, jer kada ove šume ne bi bilo, ne bi bilo ni Zanzibara.

Daleki istok mami sve više posjetilaca

S obzirom na bogatu istoriju i tradiciju dalekoistočnih naroda, prije svega se tu misli na Kinu, Japan, Vijetnam, Mjanmar, Indoneziju, Tajland, Filipine – odlazak u ove krajeve predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje putovanja. Daleki istok, baš zbog te svoje udaljenosti od zapadne i evropske civilizacije, ima prizvuk kulturnog i geografskog rastavljanja dva svijeta, ali i obrise mistike i egzotičnosti, koja posebno privlači radoznale putnike.

Tajland je, čini se, prije svih ovih država postao meta turista iz ovog dijela Evrope, prije svega zbog svoje klime, izlaska na okean i bogate ponude za savršeno ljetovanje. Kada je kod nas zima i hladno vrijeme, svi oni ljubitelji sunca, sunčanja i vrelih plaža, biraju ovu daleku destinaciju kako bi što bolje ugodili sebi. Države poput Vijetnama i Mjanmara, pažnju posjetilaca privlače kako zbog svojih prirodnih, netaknutih ljepota, tako i zbog zanimljive istorije i brojnih političkih kriza kroz koje su prošle (i još uvijek prolaze) ove zemlje.

U svakom slučaju, za bilo koju destinaciju da se opredijelite za svoj odmor, ona će biti idealna ako ponesete dobro raspoloženje, i povedete dobro društvo, i ako znate kako da iskoristite svaki trenutak boravka na nekoj od lokacija. Naravno, postoji i spisak stvari koje obavezno morate imati sa sobom na putovanju, kako bi vam odmor bio zaista savršen.

Dragan Antić/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA