Logo-Glas

Niže cijene hrane i alkohola

21. Januara 2015.

trgovina marketCijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine u prosjeku su zabilježile pad od 0,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, prevoz je jeftiniji za 3,7 odsto, odjeća i obuća za 2,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića, kao i ostala dobra i usluge za 0,2 odsto, te alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto.

U prosjeku je zabilježen rast cijena namještaja, aparata za domaćinstvo i redovno održavanje kuća za 0,1 odsto, zdravstva za 0,1 odsto, obrazovanja za 0,1 odsto, dok su u ostalim odjeljcima cijene ostale iste.

Cijene u decembru prošle u odnosu na isti mjesec 2013. godine niže su za 0,4 odsto.

Prosječni pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 5,4 odsto, prijevoz za 4,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 0,7 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,6 odsto.

Prosječan rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duhan za 9,2 odsto, komunikacije za 3,7 odsto, zdravstvo, te obrazovanje za 1,4 odsto, rekreacija i kultura za 0,7 odsto, namještaj i uređaji za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,6 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 0,2 odsto, te restorani i hoteli za 0,2 odsto.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA