Logo-Glas

Noćna smjena povećava rizik od karcinoma za 20 odsto

10. Januara 2018.

karcinom rakŽene koje rade noćne smjene imaju veći rizik od dobijanja karcinoma od onih koje rade po danu, pokazuju rezultati objavljeni u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka “Epidemiologija kancera, biomarkeri i prevencija”.

Rezultati studije pokazuju da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože kod 41 odsto žena, rakom dojke kod 32 odsto, te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 odsto žena.

Kod žena koje godinama rade noćne smjene, posebno medicinskih sestara, rizik od razvoja nekih tipova karcinoma veći je za 20 odsto nego kod osoba koje rade u dnevnim smjenama.

Riječ je, prije svega, o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože.

Studijom su obuhvaćeni rezultati 61 analize u kojima su prikupljeni podaci o 114.628 slučajeva raka u Sjevernoj Americi, Evropi, Australiji i Aziji.

Naučnici su provjeravali u kojoj mjeri noćni rad tokom dugog niza godina utiče na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije.

Sprovedena je još jedna analiza o uticaju noćnog rada na razvoj šest tipova karcinoma među medicinskim sestrama sa rezultatima koji su dali iste perametre.

(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

Nikad pincetom ne čupaj… // Malo koja žena može reći da može bez pincete, ali vjerojatno je svaka njome čupala dlačice na mjestima koja ne uključuju obrve ili nausni...
Ovo su najčešći simptomi tumora na mozgu // Tumori na mozgu nastaju u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Važno ih je znati prepoznati iako s...
Što se dogodi u tijelu kada potpuno prestane piti alkohol // Mnogi se u januari odluče na tzv. "dry January", odnosno "suvi" mjesec, kada nakon prejedanja i previše alkohola za slave i provode, orga...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA