Logo-Glas

Norveška zvanično prva zemlja u svijetu koja je isključila FM radio

14. Decembra 2017.

873x400Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB), i tako uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svijetu koja je isključila nacionalno emitovanje na FM-u.

U skladu sa prethodno usvojenim rasporedom, najsjeverniji regioni i teritorija Svalbard na Arktiku su jutros prešli na digitalni radio.

Prijelaz na digitalni radio, započet 11. januara, omogućit će, prema riječima svojih pristalica, bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cijenu difuzije.

Ipak, ta tehnologija je kritikovana zbog tehničkih problema, nedovoljne pokrivenosti teritorije i visoke cijene za korisnike koji moraju kupiti nove prijemnike ili adaptere po cijeni od 100 do 200 eura.

Prema podacima DRN, trenutno manje od polovine norveških vozača može da sluša DAB u kolima.

Istraživanje je pokazalo da je broj Norvežana koji svakodnevno slušaju radio u posljednjih godinu dana opao za 10 posto, a državni radio NRK je izgubio 21 posto slušalaca.
Tranzicija se ticala isključivo državnih radio stanica i najveći dio lokalnih radija i dalje emituje na FM-u.

Ova promjena narednih godina očekuje se i u Švicarskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji.
(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Bojler je najopasniji električni uređaj u stanu... // Najopasniji električni uređaj u stanu je bojler. Iako po inženjerskoj strukturi djeluje kao jednostavan uređaj, mali kvar može izazovati...
Obrisali ste slike na telefonu, evo kako da ih vratite // Svi smo se našli u situaciji kada smo zažalili jer smo obrisali neku fotografiju. Na svu sreću, postoji način da ponovo dođete do dragocj...
Facebook priznao da je pogriješio, ukida Explore Feed // Facebook je upravo uradio nešto što se gotovo nikada ne događa – priznao grešku. Društvena mreža je objavila da i zvanično prekida eksper...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA