Logo-Glas

Norveška zvanično prva zemlja u svijetu koja je isključila FM radio

14. Decembra 2017.

873x400Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB), i tako uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svijetu koja je isključila nacionalno emitovanje na FM-u.

U skladu sa prethodno usvojenim rasporedom, najsjeverniji regioni i teritorija Svalbard na Arktiku su jutros prešli na digitalni radio.

Prijelaz na digitalni radio, započet 11. januara, omogućit će, prema riječima svojih pristalica, bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cijenu difuzije.

Ipak, ta tehnologija je kritikovana zbog tehničkih problema, nedovoljne pokrivenosti teritorije i visoke cijene za korisnike koji moraju kupiti nove prijemnike ili adaptere po cijeni od 100 do 200 eura.

Prema podacima DRN, trenutno manje od polovine norveških vozača može da sluša DAB u kolima.

Istraživanje je pokazalo da je broj Norvežana koji svakodnevno slušaju radio u posljednjih godinu dana opao za 10 posto, a državni radio NRK je izgubio 21 posto slušalaca.
Tranzicija se ticala isključivo državnih radio stanica i najveći dio lokalnih radija i dalje emituje na FM-u.

Ova promjena narednih godina očekuje se i u Švicarskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji.
(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Vajber ima novu super opciju za sve korisnike // Aplikacija za razgovore i slanje multimedijalnog sadržaja Vajber odnedavno ima novu opciju koja je obradovala sve korisnike. Radi se o m...
Kako uhvatiti kradljivce bežičnog interneta // Odnedavno pojedini parkovi, a prije toga i restorani, kafići i hoteli, pokriveni su besplatnim bežićnim internetom i sve je više građana ...
Zbog male promjene na Facebooku Zakerberg izgubio 3.3 milijarde dolara // Nedavna promjena na društvenoj mreži Facebook pokazala se jako skupom za vlasnika ove kompanije, Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg). Vri...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA