Logo-Glas

Nova kontrola kvaliteta vode lokalnog vodovoda u Suvom polju

13. Decembra 2014.

voda-čašaDOBOJ – Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Doboj Miroslav Lazić rekao je da će nadležne službe ponovno vršiti kontrolu vode, nakon saopštenja Agencije za bezbjednost hrane BiH da voda iz lokalnog vodovoda u Mjesnoj zajednici Suvo Polje nije za piće.

Gradsko odjeljenje juče je informisalo stanovništvo sa područja koje pokriva lokalni vodovod Suvo Polje da voda nije za piće. 

Predsjednik Mjesne zajednica Suvo Polje Dragan Mitrović kaže da nema informaciju da voda iz lokalnog vodovoda nije ispravna za piće, ukazavši da su posljednje analize, koje su rađene nakon majskih poplava u Regionalnom zavodu Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske u Doboj, pokazali da je voda ispravna. 

– Nakon poplava urađena je dezinfekcija komplente pumpne stanice, remontovani su uređaji, te izvršena dezinfekcija kompletnog cjevovoda koji obuhvata Mjesnu zajednicu Suvo Polje, te dio mjesnih zajednica Tekućica i Lipac – naveo je Mitrović. 

On je rekao da građani, osim lokalnog koriste i privatne bunare, te naveo da u informaciji Agencije za bezbjednost hrane BiH nije navedena tačna lokacija uzimanja uzorka. 

– Većina od 430 domaćinstava koja su priključena na lokalni vodovod koriste privatne bunare. U šahtovima imaju ventile kojima s ciljem smanjenja troškova plaćanja zajedničke vode regulišu i njenu upotrebu – istakao je Mitrović. 

Predsjednik Skupštine Udruženja “Vodoprojekt” Suvo Polje Idriz Novalić rekao je da posjeduju dokumentaciju da je voda, koju koristi oko 2.500 stanovnika, ispravana za piće, te da je saopštenje Agencije za bezbjednost hrane BiH uznemirilo građane. 

Novalić kaže da ga ih nadležnih institucija nisu informisali da je voda neispravna. 

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH prije dva dana je saopšteno da su primili osam uzoraka vode za piće u kojima je laboratorijskom analizom utvrđena neusklađenost određenih hemijskih parametara sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. 

Uzorci u kojima su utvrđene neusklađenosti, osim u školama u Petrovu i Kakmužu, uzeti su iz arteškog bunara za javno vodosnabdijevanje u Gornjoj Slatini kod Šamca, lokalnog vodovoda “Suvo polje” u Mjesnoj zajednici Tekućica kod Doboja, lokalnog vodovoda “Vučilovac” kod Brčkog, Osnovnoj školi Brezovo Polje, Javnoj ustanovi “Prva osnovna škola” – područna škola Kosova kod Maglaja i Smajlovac/Jablanica. 

Agencija je dostavila laboratorijske izvještaje na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima i preporučila preduzimanje propisanih mjera s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača, navodi se u saopštenju. 

Ova agencija je u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima i laboratorijama provela Plan praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane za ljude i životinje u poplavljenim područjima. 

U okviru ovog plana uzeta su 352 uzorka vode za piće, hrane i hrane za životinje u 17 gradova i opšina koje su u maju bile zahvaćene poplavama. 

Planirano je da se uradi ukupno 4.378 analiza, od čega 3.884 analize na prisustvo rezidua pesticida i 494 analize na prisustvo kontaminanata. 

(IZVOR: Cafe.ba/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA