Logo-Glas

NOVA SIGURNOSNA OPREMA: Sistem koji blokira pokretanje motora ako je vozač pod dejstvom alkohola

1. Decembra 2019.

Članice EU usaglasile su stavove o promjenama vezanim za serijsku sigurnosnu opremu u vozilima koja će sa proizvodnih traka početi silaziti od 1. juna 2022. godine.

Prema novim propisima, vozila koja se prije prve registracije pojave na tehničkom pregledu u serijskoj će opremi, uključujući i najskromnije opremljene modele, moraće imati: crnu kutiju za snimanje parametara vožnje, sistem automatskog kočenja, upozorenje na nenamjerno mijenjanje vozne trake, prednji dio vozila dizajniran da ublaži povrede pješaka i biciklista i “Alcolock” (sistem koji blokira startanje motora ako je vozač pod dejstvom alkohola).

Crna kutija pratiće sve parametre vožnje i reakcije vozača prije, za vrijeme nezgode i poslije nje. Na taj će se način efikasno isključiti laganje vozača, pa samim tim ubrzati određivanje stvarnog krivca i isplaćivanje štete oštećenoj strani. Kao posebno interesantan detalj izdvaja se sistem “Alcolock”, koji blokira startanje automobila ako je vozač konzumirao alkohol.

Isti se sistem već neko vrijeme koristi u nekim EU članicama u autobusima javnog saobraćaja gdje vozač prije početka svake nove vožnje mora puhati u ugrađeni “Alcolock”. Predviđa se da će nove mjere do 2038. spasiti 25.000 ljudskih života.

(Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA