Logo-Glas

Novčana pomoć za 37 lica

2. Novembra 2014.

Novčana pomoć ŠamacŠAMAC – Novčanu pomoć, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti Republike Srpske, na šamačkom području ostvaruje 37 lica, a dodatak za pomoć i njegu drugog lica prima 220 korisnika, izjavio je Veljko Milkić, direktor Centra za socijalni rad u Šamcu.

Milkić je rekao da stručna komisija na opštinskom nivou utvrđuje ko može dobiti ovu pomoć, a zbog povećanog broja zahtjeva za pomoć ova komisija je često na terenu.

– Za ove, ali i druge potrebe socijalno ugroženih lica, kao i za smještaj u ustanove, opština Šamac iz budžeta izdvaja značajna novčana sredstva. U 2014. ona iznose 474.000 KM – precizirao je Milkić.

Dodaje da opština izdvaja sredstva za sufinansiranje prava iz socijalne zaštite, prava na novčanu pomoć i dodatak za pomoć i njegu drugog lica.

– Posredstvom Centra za socijalni rad, smješteno je 13 lica u ustanove socijalne zaštite u Višegradu, Prijedoru i Banjaluci. Novčana sredstva za sva ta lica izdvaja 100 odsto opština Šamac – kaže Milkić.

Kao i većina ustanova na području Šamca, i Centar za socijalni rad je u poplavama pretrpio štetu, montažna zgrada je uništena, kao i materijalno-tehnička sredstva.

Zahvaljujući angažovanju opštine Šamac, Centar radi u privremenim prostorijama u bivšem preduzeću “Uniglas”.

– Mi smo paralelno sa poslovima koje imamo u povećanom obimu, iz stanja socijalne zaštite morali da nabavljamo i tehnička sredstva. Zahvaljujemo Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje je putem UNICEF-a obezbijedilo dobar dio sredstava, a OEBS i Udruženje stručnih radnika socijalne struke su takođe bili naši donatori – kaže Milkić.

On je dodao da se nadležno ministarstvo angažovalo na obezbjeđivanju novca za izgradnju nove zgrade Centra na mjestu stare, a u okviru nje biće formiran dnevni centar za lica sa smetnjama u razvoju.

– Toga nije bilo do sada, ali bilo je neophodno napraviti prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, tako da planiramo u toj zgradi imati dio osposobljen za te namjene. To bio bio dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju koja bi bila zbrinjavana i imala bi psiho-socijalnu podršku i edukaciju – kaže Milkić.

Prema njegovim riječima, u dnevnom centru boravila bi djeca ometena u razvoju koja nisu uključena u neki vid obrazovanja i osposobljavanja, što bi pomoglo njima, ali i njihovim roditeljima.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA