Logo-Glas

Novo istraživanje: Mjesec je sve manji

18. Maja 2019.


Naučnici tvrde da se zbog unutrašnjeg hlađenja u posljednjih nekoliko stotina miliona godina ovo nebesko tijelo smanjilo za 50 metara, te da je još tektonski aktivno.

“Premda je gotovo sva vulkanska aktivnost na Mjesecu prestala prije više milijardi godina i riječ je o mrtvom Zemljinom satelitu s rijetkom geološkom aktivnošću, na njemu se povremeno, kao i na našoj i ostalim planetama, događaju zemljotresi”, kažu naučnici NASA.

Oni tvrde da se zbog unutrašnjeg hlađenja u posljednjih nekoliko stotina miliona godina ovo nebesko tijelo smanjilo za 50 metara te da je još tektonski aktivno. Postupno se “skupljajući”, Mjesec postaje naboran.

Naučnici su to uporedili sa “skupljanjem” bobice grožđa, koja se smanjuje i bora pretvarajući se u grožđicu. Ali, za razliku od fleksibilne kožice grožđa, Mjesečeva površinska kora je krhka pa se pri skupljanju raspada.

Do ovih pojava dolazi kad se kora pomiče i gura jedan dio iznad drugog.

Pritom se formiraju neobične stijene koje se mogu vidjeti na površini. Upravo te stijene su visoke i duge kilometrima.

Stijene koje su se ranije rasule ostavile su trag po cijeloj površini, a novi podaci NASA misije ukazuju na to da se i danas duž tih rascjepa događaju zemljotresi.

Nova istraživanja omogućili su algoritmi kojima su obrađeni seizmički podaci iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, što je pridonijelo rasvjetljavanju tektonske aktivnosti na Mjesecu i njihovom boljem razumijevanju.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA