Logo-Glas

Obavljeno tradicionalno orezivanje vinove loze

14. Februara 2016.

Добој -традиционално орезивања чок

DOBOJ – U vinogradu porodice Spasojević u dobojskom naselju Kostajnica danas je – na Trifundan organizovano tradicionalno orezivanja čokota vinove loze.

Orezivanje čokota, koji su simbolično zaliveni vinom, za vinogradare na kraju zime predstavlja prvi značajan posao u vinogradu.

Vlasnik vinograda Dragica Spasojević rekla je novinarima da radovi na održavanju vinograda počinju 14. februara, na Trifundan.

– Naša porodična vinarija prvenstveno je namijenjena za prijatelje, ali mi i prodajemo vino – rekla je Dragica koja se zajedno sa suprugom ovim poslom bavi već deset godina.

Vinograd sa 500 čokota prostire se na jednom dunumu zemlje. Na njihovom imanju zastupljene su mnoge sorte, između ostalih, hamburg, lasta, bezsemena, italija, rajnski rizling, frankovka, sovinjon.

Kada je dobra godina, kaže Dragica, vinograd daje prinos preko jedne tone vina.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Duško Paravac kaže da je porodica Spasojević dobar primjer da se na području Doboja, na malim parcelama sa visokoakumulativnim kulturama može ostvariti solidan dohodak.

Sveštenik Branko Cvetković osveštao je vinovu lozu da se u vinogradu ne bi dogodila neka šteta.

On je podsjetio da je Sveti velikomučenik Trifun zaštitnik vinove loze i vinogradarstva i da ga slave vinogradari i gostioničari.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA