Logo-Glas

Obično mjerenje krvnog pritiska može da spriječi opasne bolesti

24. Jula 2019.

Oštećenje krvnih sudova ili bubrega, zadebljanje srčanog mišića neki su od “lakših” problema ka kojima vodi neotkriven ili neadekvanto liječen visok krvni pritisak, a u najgorim slučajevima može završiti moždanim udarom ili infarktom, a to već može biti fatalno.

Ljudi vrlo često površno shvataju problem krvnog pritiska, te ga godinama ne provjeravaju, ili to rade kako ne treba. A kada saznaju da pate od hipertenzije jako često terapiju ne uzimaju na pravi način i nastavljaju da jedu masnu hranu ili konzumiraju nikotin što je pogubno.

Godinama bez simptoma

– Stanje povišenog krvnog pritiska može da traje godinama, a da pacijent ne primieti simptome, već da se tek nakon tri ili četiri godine utvrdi da pati od ove bolesti – kaže za Blic profesor dr Dragan Simić, načelnik odjeljenja za aritmologiju i kliničku kardiologiju Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije (KCS).

Zato je važno, upozorava, da se hipertenzija liječi na adekvatan način jer nisu rijetke situacije da nekome jako brzo nakon nastanka bude dijagnosikovan povišen krvni pritisak, a da se stanje ne poparavi zbog lošeg liječenja, piše Blic.

Nemarnost, nepravilno uzimanje lijekova i odbijanje savjeta ljekara kod pacijenata koji boluju od hipertenzije, mogućnost moždanog udara i infarkata miokarda povećavaju čak za dva do tri puta, te ljekari apeluju da se njihovi savjeti poštuju.

Čemu vodi konstantno povišen krvni pritisak?

Kako navode stručnjaci, neadekvatno liječenje krvnog pritiska vodi promjenama na organima koje mogu biti trajni narušilac zdravlja pacijenta.

– Prvo stadaju krvni sudovi jer oni trpe jako veliki pritisak. Dolazi do endotelne disfunkcije koja vodi ka aterosklerozi, ali i do sužvanja aorte. Takođe, nerijetko se ovo stanje završava i anginom pektoris, čijem nastanku dodatno potpomaže i pušenje cigareta – objašnjava dr Simić.

Redovna kontrola krvnog pritiska je ključna

Mijenjanje srčanog mišića i njegovo zadebljanje tj. hipertrofija miokarda lijeve komore srca, takođe nastaju kao posljedica djelovanja povišenog krvnog pritiska koji se ne liječi na pravi način.

Stradaju i bubrezi i oči

– Oštećenja bubrega i stvaranje promjena na nivou nefrona, osnovnih ćelija ovog organa takođe mogu biti prouzrokovane neadekvatnim liječenjem povišenog krvnog pritiska. Prvi znak lošeg liječenja ove bolesti je pojava albumina u urinu, koji kod zdravih osoba nikako ne bi trebao tu da se nađe – navodi dr Simić.

Pored pomenutih oštećenja na organima, povišen krvni pritisak vodi i oštećenju krvnih sudova oka.

Dijagnoza koja vas prati do kraja života

Prema riječima doktora povišen krvni pritisak je bolest koja kroz cijeli život prati pacijenta, a liječenje u skladu sa preporukama stručnjaka pacijentu može obezbijediti normalan nastavak života.

– Kada povišen krvni pritisak počne da djeluje ne nastaju velike promjene, međutim, ali ako se godinama ne reaguje na pravi način nastaju veliki problemi. Ako se pacijenti pravilno liječe neće imati oštećenja, te je jako bitno da pacijenti budu odgovorni prema sebi, a ne da sami kroje svoju terapiju. Naš narod voli da povećava dozu nekih lijekova, da druge smanjuje i to sve na svoju ruku – ističe dr Simić.

Koliko je važan način života

Promjenom načina života i izbacivanjem pojedinih štetnih navika pacijenti sebi mogu pomoći naročito ukoliko pravilan način života ukombinuju sa propisanim unosom lijekova.

– Smanjenje unosa natrijum-hlorida, odnosno konzumiranjem hrane koja nije posoljena krvni pritisak može da se smanji za između pet i osam milimetara živinog stuba. Ukoliko osoba smrša pritisak će biti smanje za 12-15 milimetara žive, a pacijent će samim tim primati i manju dozu lijekova – navodi dr Simić.

Fizička aktivnost, izbjegavanje nikotina, alkohola i stresa, takođe se smatraju prirodnim lijekovima u borbi sa ovim zdravstvenim problemom.

Poslušan pacijent = dug život bez većih posljedica

– Pacijenti mogu da žive sa hipertenzijom i 30 godina, ali je presudno da lijekove konzumiraju onako kako je ljekar prepisao i da promjene loše životne navike, tj. da počnu da vode brigu o sebi – zaključuje dr Simić.

(IZVOR: Srpskainfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA