Logo-Glas

Obilježen Dan oslobođenja Broda u 2. Svjetskom ratu

20. Aprila 2016.

24

BROD
– U Gradskom parku u Brodu kod spomenika Kosturnica danas je obilježena 71 godina od oslobođenja opštine i borbe protiv fašizma.

Predstavnik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ Ismet Đuherić zahvalo je građanima koji su došli da pokažu da se sjećaju velike žrtve koju su Brođani sa ostalim učesnicima narodnooslobodilačke borbe dali za oslobođenje.

34Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da je u toku Drugog svjetskog rata stradalo oko 2.500 Brođana, od čega je najveći broj stradalih u logorima Slavonska Požega i Jasenovac.

– Danas je važan dan, dan kada svi mi zajedno održavamo kolektivnu uspomenu, za koju smo dužni da je prenesemo na mlađe generacije – rekao je Jovičić.

Prisutni su položili vijence na spomen-obilježje stradalim učesnicima Narodnooslobodilačke borbe.

Ovaj događaj organizovala je Opštinska uprava, u saradnji sa SUBNOR-om. Opština Brod je početkom mjeseca finansirala restauraciju spomen-obilježja Kosturnica, te je u sklopu ovih radova premještena spomen-ploča žrtvama jevrejskog naroda na ovu lokaciju.

Na današnji dan 1945. godine 23. divizija Jugoslovenske narodne armije, te 7. i 9. srpska brigada oko 16.00 časova oslobodile su područje opštine Brod. U sklopu ove akcije zarobljena su 242 njemačka vojnika, 842 domobrana, 22 ustaše i 13 italijanskih vojnika, dok je stradalo 313 njemačkih vojnika.

Takođe je zaplijenjena velika količina naoružanja i vojnih zaliha. Istog dana je oslobođeno neoštećeno postrojenje Rafinerije nafte.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA