Logo-Glas

Obilježen Dan Vučijačke brigade

13. Maja 2018.

Модрича - Владета ЖивковићMODRIČA
– Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje za 264 poginula borca, danas je u mjestu Lipa obilježeno 26 godina odbrane ovog dijela Republike Srpske.

Milutin Vračević, predsjednik Opštinske boračke organizacije Modriča koja je domaćin ovogodišnje manifestacije, rekao je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 186 pripadnika Vučijačke birgade, jedinice koja je početkom rata formirana od boraca sa prostora opština Brod, Derventa, Doboj i Modriče.

– Do operacije “Koridor Vučijačka” brigada je bila jedina jedinica koja se na prostoru između Doboja, Dervente, Modriče i Odžaka suprostavila višestruko brojnijem neprijatelju – rekao je Vračević.

On je podsjetio da je Brigada imala 1.200 boraca, dok je na strani neprijatelja bilo 10 brigada Hrvatskog vijeća odbrane i pet jedinica regularne vojske Hrvatske.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, bivši pripadnik Vučijake brigade, istakao je da je ova jedinica odbranila teritoriju Vučijaka uz ogromne napore i velike ljudske žrtve.

– Naša je obaveza da odajemo poštu poginulim i da se sjećamo svih stradalih boraca i civila iz posljednjeg odbrambeno-otacbinskog rata – rekao je Krekić.

sadf

On je istakao da se zajedništvo stanovnika Broda, Modriče, Dervente i Doboja u odbrani Vučijaka nastavilo i nakon rata zajedničkom manifestacijom “Dani Vučijačke birgade”, do ove godine organizovanom pod nazivom “Dani Lipe”.

Krekić je naglasio da se manifestacijom šalje poruka da rata ne bude i da se nikada više ne dese strahote i stradanja na ovim prostorima.

Načelnik Broda Ilija Jovičić ocijeno je da je mjesto Lipa za građana Broda simbol slobode i otpora, mjesto koje je bilo odstupnica za Srbe pred muslimansko-hrvatskim neprijateljem, kako u posljednjem, tako i Drugom svjetskom ratu.
– Brod je imao ogromne žrtve u odbrambeno-otadžbinskom ratu i zbog toga stanovnici Broda cijene slobodu i slave svoje junake – rekao je Jovičić.

Ratni komandant Vučijake birgade Vladeta Živković rekao je prilikom postrojavanja bivših boraca da se ponosi herojstvom vojnika ove jedinice.

– Paleći svijeće i polažući cvijeće na spomenik poginulim borcima dokazujemo da poštujemo vlastitu istoriju i da cijenimo žrtve koje smo dali za slobodu naroda i Republiku Srpsku – rekao je Živković.

Služen je parastos u Crkvi Svetog Jovana Vladimira, koja je danas obilježila krsnu slavu, a na Spomen-obilježje pored crkve položeni su vijenci.

U Podnovlju je sinoć služen parastos u znak sjećanja na sve stradale srpske borce i civile sa područja Broda, Doboja, Dervente, Vukosavlja i Modriče u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Brodu je obilježeno 26 godina od stradanja i progona 16.000 Srba, koje su 1992. godine protjerale regularne Hrvatske oružane snage i pripadnici paravojnih muslimansko-hrvatskih jedinica.

Модрича - марш од Брода до ЛипеObilježavanje je počelo Maršem “Putevima prvog srpskog egzodusa u BiH”, koji se organizuje u znak sjećanja na sve stradale Srbe u proteklom ratu.

Nekoliko stotina učesnika sa nacionalnim i obilježjima Brigade marširalo je oko 10 kilometara na putu od Broda do Lipe.

Maratonci i biciklisti su trčanjem i vožnjom bicila do Lipe i ove godine odali poštu stradalim Brođanima i Vučijačanima.

U okviru manifestacije održan je prigodan zabavni program, te organizovan zajednički ručak – vojnički pasulj, za sve prisutne.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

DJEVOJKA

VIJESTI

MIX ZONA